Rumunski predsednik odbio da smeni glavnu tužiteljku za korupciju

Foto: Beta
247

Predsednik Rumunije Klaus Johanis rekao je danas da neće smeniti šeficu antikorupcijskog tela Lauru Kodrutu Kovesi, što je tražila vlada, u najnovijem razvoju dogadjaja u sporu oko korupcije koji je doveo do uličnih protesta.

Johanis je rekao da neće smeniti Kodrutu Kovesi sa mesta glavne tužiteljke Državnog antikorupcijskog tela, zato što ga ministar pravde Tuderel Toader nije ubedio da ona treba da bude smenjena.

Ministar Toader je u februaru rekao da Kovesi treba da bude smenjena u potezu koji su mnogi smatrali da je politički motivisan zato što je agencija za borbu protiv korupcije na meti imala visoke članove vladajuće Socijaldemokratske partije.

On je u zatražio smenjivanje Kovesi jer navodno postoji ozbiljna zabrinutost zbog načina na koji je ona radila svoj posao i ocenio da je ona pokazala „preterano autoritaran stav“.

Visoki savet sudija smatra da ona ne treba da bude smenjena.

Hiljade gradjana je protestovalo u gradovima širom Rumunije zahtevajući ostavku ministra pravde Tudorela Toadera zbog njegovog poziva da se smeni glavna tužiteljka za korupciju. Onlajn peticija u kojoj se poziva predsednik Johanis da je ne smeni sadrži 108.000 potpisa.

(Beta)


Komentari
Učitavam...