Odbeglom Greuvskom u Makedoniji odredjen pritvor

50

Krivični sud u Skoplju odredio je danas pritvor bivšem premijeru Makedonije Nikoli Greuvskom, 17 dana nakon što je pobegao u Madjarsku gde je već dobio politički azil.

Makedonski parlment je juče popodne oduzeo Gruevskom poslanički imunitet na zahtev suda, kako bi omogućio da se tom poslaniku i bivšem premijeru odredi pritvor.

Rešenje za pritvor je doneto za slučaj „Talir“, jedan od šest postupaka koje protiv Gruevskog trenutno vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovre.

Na zahtev Specijalnog tužilaštva Krivični savet odelenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda „Skoplje 1“, kako se navodi, „optuženom Gruevskom je odredio pritvor od 30 dana, računajući od dana njegovog pronalaženja, odnosno hapšenja“.

Na rešenje o pritvoru Gruevski može da podnese žalbu Apelacionom sudu u roku od 24 časa.

Gruevski, koji je u Makedoniji pravosnažno osudjen u jednom sudskom slučaju na dve godine zatvora, prošle sedmice dobio je azil u Madjarskoj po hitnom postupku pošto je 11. novembra pobegao iz Makedonije uz pomoć madjarskih diplomata stigao u Budimpeštu, preko Albanije, Crne Gore i Srbije.

(Beta)


Komentari
Učitavam...