Kalinić: Srpska je jedini zaštitnik naše slobode

Kalinić: Srpska je jedini zaštitnik naše slobode
158

BANJALUKA – Nekadašnji predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je da bi svaki dobronameran građanin Srpske trebalo da bude ponosan na činjenicu da se već 27 godina slavi Dan ustavnosti Republike Srpske, koja je stvorena narodnom voljom „i uz velike žrtve najboljih među nama“.

„Iako i danas ne živimo bez nevolja, uvek treba da imamo na umu samo jedno – bez Republike Srpske nama Srbima u BiH bila bi namenjena sudbina apatrida ili narodski rečeno ‘raje’. Zato se i u budućnosti svaka vlast mora odnositi odgovorno prema Republici Srpskoj, jer je Srpska jedini zaštitnik naše slobode i ravnopravnosti ne samo u BiH već uopšte na ovim prostorima“, istakao je Kalinić za Srnu.

On je dodao da je i poslednja priča lidera LDP Čedomira Jovanovića „i sličnih marginalaca i kvaziopozicionara u Srbiji“, kako je Republika Srpska propali projekat – pucanj u prazno.

„Malo ko do njega više drži i u Srbiji, a ne mi u Srpskoj. Ako je ko klovn, onda je pravi klovn i zakleti bosanski unitarista upravo Jovanović koji svako malo nađe nove ‘političke’ dilere“, naglasio je Kalinić.

On je rekao da iz svake Jovanovićeve reči izbija iskonska mržnja prema Republici Srpskoj koja je na žalost njegovu i mnogih drugih evo već 27 godina neuništiva i takva će i ostati.

„Nije BiH nemoguća ako je po slovu Dejtona, ali je nemoguća ako u njoj Republika Srpska ne bude po slovu Dejtona. Ako to potraje u nedogled, sigurno će doći vreme da se na to stavi tačka“, poručio je Kalinić.

Sutra se navršava 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata, koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donijela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske ali dva su najbitnija – Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donela 9. januara 1992, a Ustav 28. februara iste godine.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...