Jildirim u Sarajevu: Turska podržava ulazak BiH u NATO

53

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas u Sarajevu da Turska podržava ulazak BiH u NATO.

Komentarišući moguće članstvo BiH u NATO-u, kao i aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) za BiH, te uticaj Rusije u tom pogledu, Jildirim je istakao da je „NATO posebna organizacija, a Rusija posebna sila“.

Prema njegovim rečima, NATO i Rusija su „možda čak i konkurenti jedni drugima“.

Turski premijer je dodao da će Turska podržati ulazak BiH u NATO, ako gradjani te zemlje donesu takvu odluku.

Ocenivši da Rusija tvrdi da će aktiviranje MAP-a za BiH izazvati nestabilnost zbog srpske strane u vezi sa oktobarskim izborima, Jildirim je kazao da Rusija „možda želi da se usvajanje MAP-a malo odgodi“.

„BiH i njen narod već imaju odluke o tom pitanju. Vidimo napore koji se ulažu u učlanjenje BiH u NATO“, naglasio je on tokom razgovora sa novinarima i ponovio da će Turska nastaviti pružati podršku članstvu BiH u NATO-u.

Govoreći o odnosima Turske i SAD, Jildirim je ocenio da te dve zemlje „s vremena na vreme imaju odredjene nesuglasice, ali i dobar razvoj odnosa“.

Prema njegovim rečima, SAD se polako okreću i približavaju stavu Turske u vezi sa pitanjem terorizma, podsetivši i na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa koji je nedavno rekao da će se njegova zemlja povući iz Sirije i da je borba protiv tzv. Islamske države u velikoj meri okončana.

Govoreći o odnosima Turske s Rusijom, Jildirim je kazao da su odnosi dve države dobri i da je to prirodno, jer su susedi već vekovima i imaju zajedničku granicu.

On smatra da dobri odnosi Turske i Rusije, u kontekstu zemalja zapadnog Balkana, nisu nešto loše već dobro.

„To se može pozitivno odraziti na ovu regiju, bilo da se radi o etničkim grupama, Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima, ili entitetima, Turska i Rusija mogu saradjivati kako bi se poboljšala saradnja u BiH“, kazao je turski premijer.

Prema njegovim rečima, dobri odnosi s Rusijom ne znače loše odnose sa SAD, jer Turska sa obe zemlje ima odnose „na različitim nivoima i dimenzijama“.

Jildirim je izneo i niz optužbi na račun turskog disidenta Fetulaha Gulena, čiju je organizaciju FETO označio kao terorističku.

On je naveo da je Gulenova organizacija prisutna u 60 zemalja, uključujući i zemlje Balkana, naglasivši da BiH mora biti posebno oprezna.

„Ukoliko kažemo da oni nisu ovde još ništa ostvarili, bave se trgovinom i samo žele predstaviti neke vrednosti Islama, to je velika greška, jer mi smo to u Turskoj videli i doživeli“, ocenio je turski premijer.

FETO, kako je naveo, radi tajno, a kriju se iza nekih islamskih vrednosti, deluju „poput svih nas“, a kada steknu odredjenu snagu, onda kreću u akciju kako bi dobili kontrolu nad jednom državom.

Prema njegovim rečima, dužnost Turske je da „upozori prijatelje u BiH da budu oprezni o ovom pitanju“, jer će FETO jednog dana sigurno izazvati velike probleme i u BiH.

(Beta)


Komentari
Učitavam...