Izetbegović želi bh. blok u koalicji sa SDA, Komšić ne želi ulazak HDZ-a na mala vrata u vlast

81

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Demokratske fronte (DF) Željko Komšić razgovarali su danas u Sarajevu o formiranju vlasti u Federaciji BiH i na državnom nivou.

Predsednik DF-a Željko Komšić izjavio je da je Izetbegovića obavestio da njegova stranka, zajedno sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Našom strankom čini bh. blok i da će sve odluke o daljem učešću u vlasti biti donete u okviru tog bloka.

„To podrazumeva saglasnost i ostale dve stranke. Nama je cilj očuvati taj blok i u narednim izbornim ciklusima zajedno nastupiti“, rekao je Komšić novinarima.

On je istakao da DF „nije i nikada neće biti sredstvo da bi se HDZ BiH na mala vrata uvukao u rukovodstvo Parlamenta Federacije BiH, Vlade FBiH, ali i vlasti na nivou države“.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da njegova stranka želi „jaku koaliciju, koja se može suprotstaviti dezintegracijskim silama“.

On smatra da blok, koji čine SDP, DF i NS, treba da udje u koaliciju sa SDA, ali da će se, ako se to ne desi, SDA „nerado morati okrenuti drugim rešenjima“.

„Dogovorili smo se da će SDA pozvati kompletan blok na razgovore. To bi bilo rešenje za BiH i mi se nadamo takvom raspletu. Medjutim, ako se nastavi ovako s formiranjem vlasti i negiranjem izborne volje gradjana, SDA će se nerado morati okrenuti drugim rešenjima“, kazao je Izetbegović.

U parlamentu Federacije BiH juče su SDP, DF i Naša stranka, sa nekim manjim strankama, formirali skupštinsku većinu i izabrali predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH iz SDP BiH.

U znak protesta, glasanju nisu prisustvovali poslanici SDA i HDZ BiH.

Upitan šta su za SDA „druga rešenja“, Izetbegović je odgovorio da su to manje stranke.

„Ako ovaj blok namerava isključiti SDA iz vlasti mi ćemo morati tražiti druga rešenja“, rekao je Izetbegović.

Ponovio je da bi SDA želela ceo bh. blok uz sebe, a da se na nivou države BiH podrazumeva da u vlast ulaze HDZ i SNSD, jer bi, kako je naveo, bilo korektno i mudro da pobedničke stranke naprave koaliciju.

Komšić je, medjutim, ocenio da na nivou BiH postoji mogućnost da se prave i druge kombinacije, čak i da SNSD ne bude deo vladajuće većine.

(Beta)


Komentari
Učitavam...