Hrvatska: Sabor o pozdravu „Za dom spremni“

50

ZAGREB – Hrvatski parlament će sutra raspravljati o Interpelaciji o radu Vlade u vezi njenog nečinjenja povodom učestale zloupotrebe ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, koju je još u proleće prošle godine podneo Klub SDP-a.

SDP-ovci traže od Sabora da otvori raspravu o toj temi i da jasno obaveže Vladu da svojim delovanjem spreči korišćenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na osnovu Ustava, zakona i jasne sudske prakse, prenosi Hina.

Oni su Saboru predložili i da donese zaključke kojima će utvrditi da je pomenuti pozdrav korišćen kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima tzv. NDH i da je Vlada dužna u roku osam dana da ukloni spomen-ploču koja je u Jasenovcu podignuta pripadnicima hrvatskih oružanih snaga poginulim početkom 1990-ih, sa natpisom „Za dom spremni“.

Prema predlogu, vlada je dužna i da u roku od 15 dana pokrene postupak nadzora nad registrovanim pravnim licima koja u svom nazivu ili logou koriste reči „Za dom spremni“, te da od njih zatraži promene statuta.

Vlada je na SDP-ovu Interpelaciju odgovorila u septembru prošle godine, a Saboru predložila da ne prihvati SDP-ove zaključke.

Vlada je poručila i kako su netačne teze iz Interpelacije o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korišćenja simbola, prenosi Hina.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...