Džonston: BiH mora da uhvati korak za članstvo u NATO

58

SARAJEVO – Koliko daleko će Bosna i Hercegovina ići po pitanju članstva u NATO zavisi i od BiH i od Alijanse, a kao i sa većinom zemalja, uvek će biti nekih koji ne žlele članstvo, rekao je britanski ambasador u Odboru za politiku i sigurnost Evropske unije Pol Džonston, upitan da li je realno očekivati napredak BiH prema NATO uz činjenicu da se Republika Srpska tome izričito protivi.

„To je još uvek nešto što većina građana u BiH želi. Uslovi koje je potrebno ispuniti da bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP), a koje je NATO postavio pre nekoliko godina, još uvek stoje. Kao i uvek, u slučaju EU i NATO reforme su ključ za postizanje napretka. Tako da je to područje na koje bi nove vlade trebalo da se fokusiraju“, rekao je Džonston za „klix.ba“ prilikom posete Sarajevu.

On je istakao da bi BiH trebalo da uhvati korak po pitanju svog napretka u članstvu u NATO, a da se izrazito ponosi što je vodio pregovore koji su doveli do crnogorskog članstva u NATO.

Kako kaže, pordrška Velike Britanije za evroatlantski put BiH se neće promeniti po okončanju Bregzita.

„Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU iz svojih razloga. Mi želimo da EU nastavi sa rastom, kako ekonomski, tako i u smislu članstva. Smatramo da je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Eu i NATO ključno za regionalnu, ali i za našu i vašu stabilnost. Tako da ćemo nastaviti da blisko sarađujemo sa našim susedima i partnerima, uključujući i BiH i region“, rekao je Džonston.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...