Zaštitnik gradjana Srbije čestitao Medjunarodni dan žena

89

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić čestitao je danas gradjankama Srbije 8. mart, Medjunarodni dan žena – praznik ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena, ali je upozorio da žene još nemaju jednaka prava kao muškarci, pre svega na radu, u privredi i politici.

Uz konstataciju da se položaj žena u Srbiji poboljšava, Pašalić je u pisanoj izjavi naveo da položaj žena u Srbiji i dalje karakterišu rašireni rodni stereotipi i njihovo nedovoljno učešće na rukovodećim mestima, na mestima odlučivanja.

„Posebno su u teškom položaju žene na selu, žene sa invaliditetom i Romkinje, koje rano napuštaju školovanje, otežano se zapošljavaju, a udaju rano i finansijski su zavisne od porodice i partnera. Njihovo reproduktivno zdravlje često je ugroženo, a aktivnosti na obrazovanju o reproduktivnom zdravlju i dalje se ne sprovode sistemski“, ocenio je zaštitnik.

Od ukupnog broja pritužbi iz oblasti rodne ravnopravnosti, koje stižu zaštitniku gradjana, čak trećina je zbog nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Zaštitnik je pokrenuo inicijativu „Učinimo nasilje vidljivim“ da bi se uvodjenjem angažovanja sudskih veštaka, postupak dokazivanja nasilja u porodici učinio lakšim, a kažnjavanje nasilnika izvesnijim.

Zaštitnik gradjana je podsetio na više od 100 sistemskih preporuka koje je uputio organima u sistemu zaštite žena od nasilja u porodično-partnerskim odnosima.

„Ovaj dan treba da bude poseban povod da se govori o položaju žena u našem društvu, a svi državni organi, institucije i nevladine organizacije moraju svakog dana u godini da se bore protiv nasilja nad ženama, kao i za njihova prava – da budu plaćene kao muškarci za isti posao i da budu vidljive u svim oblastima društvenog života“, rekao je Pašalić.

(Beta)


Komentari
Učitavam...