Zajednička sednica srpskih odbornika u deset opština danas u Kosovskoj Mitrovici

53

U Kosovskoj Mitrovici danas će biti održana zajednička sednica svih odbornika u deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom na kojoj će predsednik Srpske liste Goran Rakić predložiti da 20. aprila srpski predstavnici samostalno formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Sednici koja će početi simbolično u 12.44 sati (satnica je podsećanje na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je svetska organizacija odredila pravne osnove za rešavanje problema na Kosovu), prisustvovaće, kako je najavljeno, i Srbi ministri u Vladi Kosova, koji su pre dva dana najavili da napustaju Vladu Kosova, a na skupu će biti i predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Na sednici će biti reči o Rakićevom predlogu da se na petu godišnjicu briselskog sporazuma 20. aprila formira Zajednica srpskih opština budući da to Priština, iako se obavezala, to nije učinila. Odbornici će biti upoznati i sa detaljima razgovora predsavnika Srpske liste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takodje, kako je najavljeno, razgovaraće se i o političko-bezbednosnoj situaciji posle hapšenja i proterivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Djurića i izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova.

„Dijalog u Briselu garantuje formiranje ZSO. Priština kaže da je to neka nevladina organizacija, a ako je tako – onda nam ne treba ni njena, niti dozvola međunarodne zajednice da je formiramo. Time nećemo prekršiti nijedan sporazum, već ćemo uraditi samo ono što nam sleduje po Briselskom sporazumu“, kazao je Rakić juče posle konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

ZSO bi činile četiri opštine na severu Kosova, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i (severna) Kosovska Mitrovica, i šest južno od Ibra – Štrpce, Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Parteš i Ranilug.

(Beta)


Komentari
Učitavam...