U funkciji novi heliodrom VMA

U funkciji novi heliodrom VMA
1.649

U funkciji novi heliodrom VMA

BEOGRAD – Od 1. januara 2019. godine u funkciji je heliodrom Vojnomedicinske akademije, a danas su ga zvanično otvorili ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Nakon obilaska novoizgrađenog objekta, Vulin je istakao je reč o najsavremenijem i jedinom pravom helidromu u Srbiji koji ima sve elemente koji su za tu namenu predviđeni, dodajući da je do nedavno, na helidromu VMA postojala samo jedna sletno-poletna tačka i da nije bilo osvetljenja.“

„Sada imamo dve sletno-poletne tačke, obe imaju osvetljenje, što znači da u svim vremenskim uslovima, danju i noću, možemo da primimo sve tipove helikoptera, bez obzira na njihovu veličinu“, rekao je Vulin.

On je dodao da su pacijenti VMA na ovaj način dobili dragocenu uslugu, ali je i Vojska Srbije dobila jednu novu sposobnost, kao i svi građani Srbije.

„Svako ulaganje u Vojsku Srbije jeste ulaganje u kvalitet života svakog građanina i što budete imali jaču i opremljeniju Vojsku Srbije i što mi budemo imali više novih sposobnosti, to će biti jača i Srbija i to će biti lakši život svakog građanina naše zemlje“, naglasio je Vulin.

Ministar odbrane je zahvalio direktorki Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjani Čizmarov na velikoj donaciji u iznosu od 25 miliona dinara, dodajući da su sva sredstva za infrastrukturne radove na tom helidromu obezbeđena iz donacije, a ne iz budžeta.

„Helidrom je otvoren, on će se koristiti i nadajmo se da ćemo ga uvek koristiti u mirnodopske svrhe i uvek za dobro, ali on je tu 24 časa na raspolaganju svim građanima naše zemlje, ne samo pripadnicima Vojske – poručio je ministar Vulin.

Govoreći o značaju novoizgrađenog objekta na helidromu VMA, komandant RViPVO general Žarković je istakao da su sada obezbeđeni uslovi za smeštaj posade helikoptera, unutrašnje službe, kao i sanitetskog osoblja i lica koja se helikopterima transportuju.

„Reč je o jedinom helidromu u Srbiji koji obezbeđuje uslove za sletanje dva helikoptera istovremeno, na dve pozicije, danju i noću i u svim uslovima. Veoma je značajan za RViPVO, VMA, ali i za celokupan sistem odbrane“, naglasio je Žarković.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...