SOS telefon protiv porodičnog nasilja – kad se steknu uslovi

46

BEOGRAD – SOS telefon za sprecavanje porodičnog nasilja će proraditi kada se za to steknu svi zakonski i tehnički uslovi, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, poručujući da neće dozvoliti da bilo šta bude mimo zakona.

Navodeći da Srbija već ima pet SOS telefona, Đorđević je rekao da će ovo biti šesti telefon, jer je to, pored ostalog, i obaveza Srbije iz Istanbulske konvencije.

Napomenuo je da je imao pritiske od nekih nevladinih organizacija, koje su tvrdile da bi one trebalo da dobiju taj SOS telefon, ističući da on „neće tako da radi“.

„Jedino što mogu da vam kažem je da će sve biti u skladu sa zakonom. Telefon ćemo imati kada ja budem siguran da će on raditi u skladu sa zakonom i kada se steknu svi tehnički uslovi da može da proradi“, naglasio je Đorđević posle otvaranja izložbe slika posvećenih borbi protiv porodičnog nasilja u Kombank dvorani.
Taj telefon će, ukazao je ministar, morati da bude potpuno funkcionalan, da radi 365 dana godišnje 24 sata, da se snimaju razgovori i da oni koji se javljaju budu upoznati da svoju prijavu mogu da kažu anonimno, a mogu i da se predstave.

„Snimanje razgovora je praksa koja postoji svuda u Evropskoj uniji i s obzirom da se takav telefon javljaju najčešće žrtve nasilja, žene koje u alarmantnim situacijama žele pomoć, moramo da imamo dokaz da je to stvarno tako da ne bi bilo zloupotrebe“, naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima, razgovore, odnosno poruke sa SOS telefona, po nalogu suda moći će da preslušaju samo ovlašćena lica.

„Tako ćemo biti sigurni da nemamo zloupotrebu nacionalnog SOS telefona i imaćemo pravu statistiku“, zaključio je ministar.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...