Skup ‘Stop krvavim košuljama’ održan u Beogradu, uz poziv na proteste

87

Učesnici večerašnjeg skupa u Beogradu „Stop krvavim košuljama“ ocenili su da „u Srbiji ne postoji parlamentarizam“ i pozvali na „dublji politički aktivizam“, koji bi u cilju smenjivanja sadašnjih vlasti podrazumevao i bojkot pojedinih medija, i gradjanske proteste.

Na skupu održanom u prostorijama Opštine Stari grad povodom prošlonedeljnog fizičkog napada u Kruševcu na predsednika Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju (SzS) Borka Stefanovića govorili su i novinarka i producentkinja Biljana Lukić, rediteljka i književnica Vida Ognjenović, dramaturg Siniša Kovačević, kao i glumci Tihomir Arsić i Sergej Trifunović.

Stefanović je ocenio da vlasti depersonalizuju političke protivnike, koje pretvaraju u neprijtelje, i da „kada ste neprijatelj – prestajete da budete ljudsko biće“.

„(To) je poruka ‘Ako možemo da uradimo (političkim oponentima), šta tek možemo da uradimo drugima’. Upućuje se poruka ‘Stanite, ćutite, sakrijte se u svoje stanove i gledajte kako da preživite’ „, rekao je Stefanović i pozvao gradjane da u petak, 30. novembra, dodju na protestni skup koji će SzS održati u 19 časova u Kruševcu.

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović je postavila pitanje da li je napad na Stefanovića izvršen samoinicijativno i „samovoljno“ ili je to učinio neko „instruisan da napravi nered“ time što bi fizički napao Stefanovića.

Prema njenim rečima, Skupština Srbije snosi veliku odgovornost za atmosferu u društvu, s obzirom da se „pretvorila u arenu lavova“, koja za cilj ima da pripadnici opozicije „ne kažu ni jednu reč“.

„(U Srbiji) nema parlamentarne republike, mi nemamo parlament, a gradjani su predstavljeni na pogrešan način“, navela je Ognjenović i pozvala na osnivanje anketnog odbora koji bi trebao da ispita rad Skupštine.

Dramaturg Siniša Kovačević je naveo da je nedavno vratio nagradu osvojenu na aleksinačkom pozorišnom festivalu, nakon što je otkazana predstava u kojoj glumi Sergej Trifunović, sa namerom da „pokaže solidarnost na delu“.

On je rekao da je vlast napad na novinarke TV Pinka osudila kao pokušaje ubistva, dok je napad na Stefanovića okarakterisala kao fizički napad, i takodje ocenio da se u Srbiji „ne može govoriti o demokratiji“.

Kovačević je tokom tribine pozvao na bojkot „pekara, novina, parlamenta i izbora“, što je sve, po njegovim rečima, pod kontrolom vladajuće stranke, a glumac Sergej Triunović je pozvao na „konkretne akcije“ i ulične proteste, za koje smatra da bi dali rezultate ako bi bili masovni i dugotrajni.

(Beta)


Komentari
Učitavam...