Sastanak srpskih i italijanskih parlamentaraca

43

BEOGRAD – Članovi Odbora za spoljne poslove sastali su se danas, u Domu Narodne skupštine, sa delegacijom Odbora za spoljne i evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Italije, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Predsednica Odbora za spolkne poslove Dubravka Filipovski izrazila je zadovoljstvo što je upravo Srbija prva zemlja koju je taj Odbor posetio u novom sastavu.

Kao osnovne spoljno političke ciljeve naše zemlje, Filipovski je istakla očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavak pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, očuvanje regionalne stabilnosti, čvršću ekonomsku povezanost sa zemljama u celom svetu i vojnu neutralnost, saopšteno je iz parlamenta.

Ona je naglasila je da se Srbija u realizaciji tih ciljeva rukovodi svojim nacionalnim interesima, koristeći dijalog kao primarni mehanizam diplomatije.
Jedini spoljno politički cilj Srbije koji nije naišao na podršku Italije je očuvanje njenog teritorijalnog integriteta, odnosno odluka Italije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Filipovski je međutim primetila da Italija u poslednje vreme daje snažnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i da se protivi formiranju posebnih vojnih snaga na KiM.
Filipovski je izrazila zabrinutost i zbog odluke Prištine da se za 100 odsto poveća taksa za robu iz drugih delova Srbije što, prema njenoj oceni, može dovesti do humanitarne katastrofe.

Ona se zahvalila na podršci koju je Italije pružila Srbiji prilikom formiranja Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlke građana i životnu sredinu, kao i svim humanitarcima koji su pomogli mnogim porodicama na Kosovu i Metohiji i sve većoj podršci koju Italija pruža Srbiji na usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Filipovski je izrazila nadu da će ova poseta inicirati intenzivniju parlamentarnu saradnju, kao i redovno održavanje trilateralnih sastanaka Srbije, Italije i Albanije.
Predsednica Odbora za spoljne i evropske poslove Poslaničkog doma Parlament Italije Marta Grande zahvalila se na dobrodošlici i naglasila da Srbija nije slučajno odabrana kao prva zemlja koju su posetili u novom sastavu.

Istakla je da su kroz sastanke, koje su imali tokom posete sa državnim vrhom Srbije, dobro shvatili kolika su želja i napori Srbije da se savladaju i prevaziđu svi izazovi na putu članstva u Evropskoj uniji.

Grande je izjavila da je upoznata sa novonastalom situacijom carinjenja robe na teritoriji Kosova i Metohije i izrazila zadovoljstvo zbog načina na koji se Vlada i predsednik Republike nose sa tom kritičnom situacijom, istakavši da to nije pitanje samo Beograda i Prištine, već čitave evropske zajednice.

Ona se pridružila podršci unapređenju i produbljivanju parlamentarne saradnje i istakla da proslava 140. godine diplomatskih odnosa Srbije i Italije i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva, iduće godine, treba da budu svojevrstan razlog za rad na jačanju saradnje dva parlamenta.
Članovi Odbora Dragan Šormaz, dr Sanda Rašković Ivić, Dušica Stojković, Jelena Vujić Obradović, Ljiljana Malušić i Jovan Palalić, ukazali su tokom sastanka na značaj međuparlamentarnog dijaloga, govorili o značaju očuvanja kulturne baštine na teritoriji Kosova i Metohije, ali i poštovanju Rezolucije 1244 i značaju dijaloga Beograda i Prištine, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...