SAD izdale upozorenje za Kosovo: Oprez, mogući napadi

61

Američka ambasada na Kosovu upozorila je svoje državljane na povećani rizik od terorističkih napada na Kosovu, posebno za vreme uskršnjih praznika.

Kako se navodi na sajtu američke ambasade u Prištini, američki državljani bi trebalo da budu oprezni tokom događaja vezanih za proslave pravoslavnog i katoličkog Uskrsa.

Ambasada je u upozorenju naglasila da ekstremisti nastavljaju da se fokusiraju na turističke lokacije, tržne centre, barove, verske objekte i druge „lake“ mete, zbog čega je posebno važan oprez na navedenim mestima.

Američkim državljanima koji dolaze na Kosovo, ili se već nalaze tamo savetuje se da se ne ističu u javnosti i da ne privlače pažnju na sebe kao Amerikanci, da promene vreme i rutu kretanja da ne bi bili predvidiva meta za kriminalce i teroriste, i da kada se nalaze na javnom mestu obrate pažnju na okruženje, pre svega na izlaze u slučaju opasnosti i službe bezbednosti.

Osim toga, savetuje im se da izbegavaju javna okupljanja i demonstracije, a da ukoliko se slučajno zadese na njima odmah napuste tu oblast.

Savetuje im se i da budu oprezni na lokacijama gde ima dosta turista, da prate lokalne medije, radijske i televizijske vesti i instrukcije Ambasade SAD ili najbližeg konzulata.

Ovo upozorenje američke ambasade izdato je u sredu, dva dana nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...