Presečena vrpca – nova fabrika u Zrenjaninu

50

ZRENJANIN – Presecanjem vrpce danas je u Zrenjaninu svečano otvoren prvi pogon južnokorejske kompanije Eseks Jurop (Ešex Europe) u Istočnoj Evropi, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na svečanom otvaranju kome su prisustvovali brojni gosti, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će kompanija Eseks realizovati izvoz od više od 150 miliona evra, te da će zarade zaposlenih biti znatno iznad proseka.

“To govori o jednom sjajnom poslovnom poduhvatu ne samo za kompaniju Eseks, nego i za lokalnu zajednicu. Pokrajinska vlada će nastaviti da zajedno sa Vladom Srbije radi na dolasku novih investitora iz Koreje”, rekao je Mirović.

Najavio je da će u pokrajinskom budžetu za 2019. godinu biti više od 35 odsto sredstava za investicije i razvoj, uključujući i infrastrukturu.

Mirović je rekao da će pokrajinski budžet za iduću godinu Pokrajnska vlada usvojiti 10. decembra, a očekuje njegovo usvajanje u Skupštini Vojvodine 20. decembra.

Svečanosti je prisustvovao i ministar privrede Goran Knežević, koji je poreklom iz Zrenjanina, a gradonačelnik Čedomir Janjih rekao je da je danas veliki dan za Zrenjanin jer se otvara još jedna fabrika.

“Možemo da se pohvalimo da je Zrenjanin stvarno dobro mesto za investicije”, rekao je Janjić i zahvalio Vučiću što je od Srbije napravio dobro mesto za investiranje.

Kaže i da je prošle godine u Zrenjaninu otvoreno 3.000 novih radnih, a da se do kraja ove godine očekuje još 1.600 novih radnih mesta, te poručio da će tek uslediti priče o velikim investicijama koje se očekuju.

Ambasador Koreje Če Hjong Čan čestitao je svim radnicima, rukovodicima i inženjerima koji su uspešno završili izgradnju nove fabrike u Zrenjaninu.

“Koreja razume strast i posvećenost predsednika Vučića i naroda Srbije da privuku više stranih investicija. Ambasada Republike Koreje ulaže velike napore da promoviše Srbiju kao obećavajuću destinaciju za investicije”, kaže ambasador Koreje.

Ono što, kako je rekao, može da privuče koreske kompanije u Srbiju su odlična radna snaga, snažni podsticaji od države, široka mreža za prodaju u Evropi koja uključuje i Rusiju i Tursku, kao i lokacija koja je dobro mesto za transport.

“Verujem da će uspešna investicija Eseksa biti impuls za privlačenje još korejskih kompanija. Neke od njih su u postupku donošenja odluka da pokrenu investicije u Srbiji”, rekao je Čan.

Prijatno je iznenađen što je postignut uspeh da se za manje od šest mesi od polganja kamena temeljca u martu otvori fabrika u Zrenjaninu i poručio da će Koreja postati najjači partner i prijatelj koji će sa Srbijom raditi na njenom ekonomski održivom razvoju.

Predsednik LS Grupe Kristofer Kua rekao je da je LS grupa korejska firma koja se specijalizovala za kablove i automatizaciju i najveći je globalni proizvođač žice, posluje u 25 zemalja, a sedište kompanije je u SAD, u Atlanti.

Naveo je da je prvi kalem žice proizveden u fabrici u Zrenjaninu u septembru, te zahvalio Vučiću, Vladi Srbije, Pokrajinskoj vladi i Gradu Zrenjaninu na snažnoj podršci ovoj investiciji u Srbiji.

Kako je ranije najavljeno iz kompanije Eseks, vrednost investicije u fabriku u Zrenjaninu iznosi oko 30 miliona evra.

Izgrađen je pogon od 15.000 kvadratnih metara i poslovni prostora od 2.000 kvadrata, a posao je dobilo između 160 i 170 ljudi.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...