O kršenju ljudskih prava Srba na KiM pred UN u Ženevi

53

BEOGRAD – Predstavnici humanitarne organizacije „28. jun“, jedine dobrotvorne organizacije sa prostora bivše Jugoslavije koja ima konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama, govorili su u Ženevi na zasedanju tog tela i osvrnuli se na značaj zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Direktorka organizacije Jelisaveta Tomović govorila je juče na zasedanju 11. sednice Foruma za manjinska pitanja UN o preprekama i problemima sa kojima se suocavaju Srbi u južnoj srpskoj pokrajini.

Kako se navodi u saopštenju, ona je govorila o grubom kršenju ljudskih prava koje svakodnevno preživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici organizacije „28. jun“ predali su rukovodiocu Foruma peticiju za očuvanje Srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koju je potpisalo 150.000 ljudi.

„Srpska manjina se suocava sa toliko ekstremnom diskriminacijom da smo cak i mi, kao humanitarna organizacija, bili onemoguceni da obezbedimo nesmetan prolaz humanitarne pomoci preko granice i administrativnog prelaza, ukoliko je ona bila namenjena za Srbe“, rekla je Tomović obraćajući se predstavnicima UN.

Ona je istakla da se predstavnici organizacije nadaju da će lobiranje pred međunarodnim organima na neki nacin primorati regionalne aktere da postupaju sa više takta, ostavljajuci prostora za delovanje humanitarnog sektora.

Podsetila je da je na Kosovu i Metohiji minirano, zapaljeno ili u potpunosti srušeno 156 manastira i crkava iz 12. i 13. veka, koji ne predstavljaju samo srpsku kulturnu baštinu, već blago citave Evrope i sveta i apelovala na sva tela pri Ujedinjenim Nacijama, a narocito na UNESCO, da zaštiti kulturni identitet.
Humanitarna organizacija „28. jun“ je multinacionalna organizacija koja se bavi humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom.

U maju ove godine postala je prva dobrotvorna organizacija iz bivše Jugoslavije kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama.

Osnovana je 2011. godine, a registrovana 2012. godine u Kanadi kao neprofitna organizacija. Kroz različite projekte koji su realizovani prikupljeno je više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...