Nova stranka traži reakciju ministra povodom smrtnih slučajeva u domovima za ometene u razvoju

Nova stranka traži reakciju ministra povodom smrtnih slučajeva u domovima za ometene u razvoju
291

Nova stranka zatražila je danas od ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Djordjevića da nakon poslednjih smrtnih slučajeva u domovima za lica mentalno ometena u razvoju, hitno reaguje i naloži detaljnu kontrolu uslova za rad i kvaliteta pružanja usluga socijalne zaštite u Srbiji.

Nova je u saopštenju navela da se štićenica tutinskog Doma za lica mentalno ometena u razvoju juče udavila hranom a da je ranije pod „misterioznim“ okolnostima umro i korisnik doma u Trbunju kod Blaca.

„Situacija u Tutinu je alarmantna već mesecima, jer direktor Omer Djondić danima ne dolazi na posao, dok mu je mandat istekao još u novembru prošle godine, da bi potom, pre samo šest dana, od nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zahtevao neplaćeno odsustvo. Djondić je inače više od godinu dana u statusu vršioca dužnosti direktora, dok se zaposleni neprestano žale na nemoguće uslove za rad“, piše u saopštenju.

Dodaje se da situacija nije bolja „ni u ostalim mestima u Srbiji“ kao i da su zaposleni u Gradskom centru za socijalni rad Beograd, predvodjeni sindikatom Nezavisnost, pre četiri dana započeli štrajk, zahtevajući od nadležnih, pored isplate dugovanja, i bolje uslove rada, obezbedjivanje dovoljnog broja izvršilaca, smanjenje bezbednosnih i zdravstvenih rizika, kao i poboljšanje medjuljudskih odnosa.

„Sve pomenuto vodi direktnoj odgovornosti nadležnog ministra Zorana Djordjevića koji ne samo što ne vodi računa o rukovodiocima i zaposlenima u socijalnim ustanovama, niti uslovima za rad, već i žmuri na tragedije i izgubljene ljudske živote koje su posledica javašluka u njima“, ocenila je Nova stranka.

(Beta)


Komentari
Učitavam...