Najsporiji? Tako je, jer računaju i minus prethodne vlasti…

Najsporiji? Tako je, jer računaju i minus prethodne vlasti…
14.304

Najsporiji? Tako je, jer računaju i minus prethodne vlasti…

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su komentari pojedinih ekonomista da je srpska ekonomija jedna od najsporije rastućih tačni jer ih baziraju na proseku od deset godina, u koje su uračunali i negativne ekonomske rezultate, odnosno pokazatelje iz perioda prethodne vlasti.

„Pričaju kako je Srbija jedna od najsporije rastućih ekonomija u Evropi kada uzimaju desetogodišnji prosek. Pa tako je! Zato što u taj prosek ulaze i minus 3,1 odsto prethodne vlasti u 2009. godine, dva puta minus od jedan odsto…U naš prosek ulaze dva odsto i 2,8 odsto rasta u vreme mera fiskalne konsolidacije“, pojasnila je ona.

Premijerka podseća da je Srbija prethodnu godinu završila pozitivno sa BDP-om od 4,4 odsto

Podseća da je deficit u budžetu 2012. godine bio 245 milijardi dinara, a da je danas suficit 32,2 milijarde dinara, da je minimalac pre šest godina (2012. godine) bio 162 evra, a da je danas minimalac 232 evra.

„Tada je Vlada Aleksabndra Vučića bila primorana da smanji plate i penzije za 10 odsto kako bhi izbegli bankrot, ali su zatim vraćene. Najveće povećanje plata bilo je u zdravstvu (28 do 30 odsto), zatim u prosveti(29 odsto) i u bezbednosnim službama (20 odsto)“, pojasnila je ona.

Srbija je , kako kaže, u prošloj godini imala rekordan budžet za kapitalnu infrastrukturu od 128 milijardi dinara, a da budžetom za ovu godinu prelazi 200 milijardi dinara za kapitalne investicije.

„Za 2019. godinu planiran je mali deficit, ali planirali smo deficit i u 2018. godini ali smo je završili sa suficitom“, pojasnila je ona i podsetila da je od velikih infrastrukturnih projekata završen KC Niš, privodi se kraju Koridori 10 i 11, otvoreni su Narodni i Muzej savremene umetnosti…

Podseća i da je u prvoj godini mandata Mirka Cvetković tadašnja vlada imala 70 odsto telefonskih sednica.

„Zamislite tu neodghovornost prema građanima. I sada mi neko priča da je danas diktatura, neodgovornost…Dajte samo malo iskrenosti. Koliki je bio deficit, javni dug, kolike su bile penzije…?“, zapitala je premijerka.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...