Na Festivalu nauke mladima urucena priznanja Ambasador nauke

68

BEOGRAD – Na Festivalu nauke danas je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učenicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije svečano uručio priznanja „Ambasador nauke“, ističući da su mladi, pametni ljudi, budućnost Srbije.

„Festival nauke je pokazao da Srbija ima veliki broj talenata u odnosu na broj stanovnika što dokazuju i ovi mladi ljudi, koji su uz želuu da se obrazuju, iskazali interesovanje za nauku radeći na inovativnim projektima od ekologije do fizike, i tako pokazali da sami kreiraju proces obrazovanja. To pokazuje da je našem društvu važno obrazovanje i nauka i da naše škole i sistem obrazovanja dobijaju novu modernu formu“, rekao je Trivan.

„Naš narod je iako mali, svetu podario neke od najvećih umova, planetarno priznate naučnike koji su svet odveli daleko i ja verujem da među ovom decom ima onih koji će u budućnosti uraditi velike pametne i dobre stvari za Srbiju ”, rekao je Trivan uručujući priznanja „Ambasador nauke“ učenicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije koji su na Festivalu predstavili, demonstrirali i promovisali naučne projekte.

On je mladim ambasadorima nauke, kako je saopšteno, poručio da nikad ne odustaju, da uvek pokušavaju, da veruju u sebe da mogu, kao Tesla, Pupin, Milanković, da daju doprinos napretku Srbije i daju doprinos svetskoj nauci.

Zadatak „Ambasadora nauke“ je da nakon festivala, ambasadori nastavljaju da promovišu nauku u okviru svoje škole, grada, regiona kroz demonstriranje projekta sa kojim su nastupali na festivalu, organizuju radionice gde kroz eksperimente i razgovor pokušavaju da zainteresuju mlade za dalje obrazovanje u oblasti nauke i tehnologije.

Priznanje “Ambasadori nauke“, kojim po prvi put Festival odaje priznanje za popularizaciju nauke, u obliku diplome dobilo je 11 osnovnih i srednjih škola iz Beograda, Požege, Niša, Tutina, Ljiga, Leskovca i Vlasotinca, a učesnici su poneli specijalne značke ambasadora nauke Festivala nauke 2018.

Dvanaesti Festival nauke koji se ove godine održava pod sloganom „Zemlja budućnosti“ je na Beogradskom sajmu okupio 60 naučnih i obrazovnih institucija i više od 700 naučnih komunikatora iz svih krajeva Srbije ali i sveta.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...