Fabrici: Članstvo u EU zavisiće od političke volje i rešenja za sporove sa susedima

53

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici danas je predstavljajući novu Strategiju EU za Zapadni Balkan članovima Saveta stranih investitora kazao da će perspektiva zemalja kandidata za članstvo u najvećoj meri zavisiti od jake političke volje, sprovodjenja stvarnih i održivih reformi i pronalaska definitivnih rešenja za sporove sa susedima.

Fabrici je podsetio da su Srbija i Crna Gora jedine dve zemlje u regionu sa kojima su pristupni pregovori uveliko u toku i da Strategija jasno definiše da su vrata EU otvorena za dalje pristupanje kada su pojedinačne zemlje ispunile kriterijume, saopštio je Savet stranih investitora.

„Kredibilna perspektiva proširenja zahteva stalne napore i bespovratne reforme. Napredak na evropskom putu je proces vezan za ciljeve i njihovo ispunjenje. Put Srbije u EU je u nacionalnom i državnom interesu Srbije“, istakao je on.

Potpredsednica Saveta stranih investitora Ingeborg Ofsthus je kazala da to poslovno udruženje podržava proces evrointegracija, jer je to odličan mehanizam da se poveća konkurentnost srpske privrede.

„Tokom pregovora, zemlja kandidat mora da sprovede sveobuhvatne reforme i podigne administrativni kapacitet za sprovodjenje zakona, što je jedan od ključnih problema Srbije danas. Privreda treba da se modernizuje kako bi izdržala konkurentski pritisak na kraju procesa pridruživanja. Ovo su veliki izazovi, a mi u Savetu možemo na njih da odgovorimo, jer 74 odsto naših članova dolazi iz EU sa znanjem i snagom da podržimo proces pridruživanja“, rekla je Ofsthus.

(Beta)


Komentari
Učitavam...