Ekvadorska vlada je danas saopštila da će osnivaču VikiLiksa Džulijanu Asanžu prekinuti kanale komunikacije iz svoje ambasade u Velikoj Britaniji. Navedeno je da se takve mere preduzimaju kao odgovor na Asanžovu aktivnost na društvenim mrežama. Prema dogovoru Asanža i vlade u Kitu, njemu nije dozovljeno da šalje poruke koje bi mogle da štete odnosima Ekvadora s drugim zemljama. Asanž se u Ambasadi Ekvadora u Londonu već duže od pet godina kriva od krivičnog gonjenja. Ekvador je Asanžu dao azil da bi izbegao izručenje Švedskoj gde je bio pod istragom zbog silovanja. Švedska je u medjuvremenu odbacila taj slučaj ali bi Asanž ipak mogao biti uhapšen, jer se nije odazivao pozivima britanskog suda. (Beta)

79

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručio je večeras predsedniku Srbije da je ultimatum pogrešan pristup i da strpljenje Prištine nije bezgranično, na šta je direktor Kancelarije Vlade Srbij za Kosovo Marko Djurić ocenio da prištinski funkcioneri spremaju rat.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da Srpska lista treba da se vrati za sto i diskutuje o zajedničkim temama za dobrobit svih gradjana.

„Ultimatum je pogrešan pristup, jedina formula je legitimna i ustavna osnova. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, treba da shvati da naše strpljenje nije bezgranično i da ćemo braniti naše pravo“, napisao je Haradinaj.

Dodao je i da nema podele Kosova i da neće biti razmene teritorija.

Marko Djurić je tim povodom na Tviteru napisao da iz Haradinajeve izjave postaje jasno da u Prištini na funkcijama sede ljudi koji ne žele mir, već spremaju rat.

„U pravu je Ramuš Haradinaj da ne može biti podele i razmene teritorija Kosova i Metohije, jer je cela teritorija KIM deo Republike Srbije“, naveo je Djurić.

(Beta)


Komentari
Učitavam...