Djurić: Formiranje kosovske vojske protiv bezbednosti Srbije i regiona

127

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić je večeras izjavio da je Priština „obrisala patos“ nastojanjima dela evropskih predstavnika da Kosovo ukine taksu od sto odsto na srpsku robu, a rekao je i da je najava formiranja vojske Kosova najdirektnije uperena protiv bezbednosti Srbije i regiona.

„Takva vojska služila bi isključivo za konflikte sa Srbima na Kosovu i Metohiji, i štićenje onoga što nazivaju nezavisnom državom Kosova… Srbija neće dozvoliti i neće biti vezanih ruku ukoliko bilo ko pokuša da ugrozi bezbednost“, rekao je Djurić za Radio-Televiziju Srbije.

Djurić je rekao da bi Kfor i NATO po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN trebalo da razoružaju tu vojsku ako bude formirana.

Rekao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče i danas na sastancima s evropskim komesarom Johanesom Hanom, i ambasadorima Rusije, Kine i SAD, ukazao na ozbiljnost i opasnost situacije.

Djurić je izrazio uverenje da mere Prištine neće biti na snazi ukoliko svi u medjunarodnoj zajednici budu upotrebili svoj autoritet.

Djurić je rekao da „nema tih vrata na koja srpska strana neće pokucati kako bi objasnila situaciju“, a to je da „mere i potezi Prištine, svakodnevne eskalacije, imaju za cilj da Srbe sa Kosova i Metohije proteraju u potpunosti, a Srbiju da nateraju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“.

„Srbe na Kosovu i Metohiji drže kao taoce i vrše pritisak na Beograd. Srbi su najobespravljeniji narod u Evropi danas“, ocenio je Djurić.

Djurić je osudio zabranu ulaska košarkaša beogradskog „Partizana“ na Kosovo, rekavši da je to „zatvaranje Srba u geto“.

(Beta)


Komentari
Učitavam...