Djurić: EU i medjunarodna zajednica da urazume Prištinu i zaustave dalju eskalaciju problema

38

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Djurić pozvao je danas Evropsku uniju i medjunarodnu zajednicu da, kako je rekao, urazumi Prištinu, dovede je „u poznaniju prava“ i zaustavi dalju eskalaciju problema zbog uvodjenja taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe.

Djurić je novinarima na vanrednoj konferenciji kazao da su Srbi i Srbija mirno i odgovorno reagovali na provokacije i poteze koje su vukli u Prištini.

„Reagovali su mirno, iako je potpuno jasno da je delovanje Prištine za cilj imalo sa jedne strane da Srbe dovede u tako nemoguć položaj koji bi značio proterivanje svih Srba sa KiM, kako na severu tako i na jugu, i sa druge strane namera Prištine bila je izazivanje ratnog požara na severu KiM“, rekao je Djurić.

Prema njegovim rečima Srbija ne želi bilo kakav sukob, ali je „potpuno jasno da Priština svojim delovanjem želi da izazove upravo to“.

„Srbija poziva medjunarodnu zajednicu da reaguje i mi nećemo učiniti bilo kakave dalje korake osim mirnih protesta koje Srbi ovih dana vrše na KiM pokazujući celoj Srbiji kako se na miran i demokratski način bore za svoju zemlju i svoj narod“, kazao je Djurić.

On je rekao da Srbi brane svoje pravo na „opstanak, život, pravo da jedu hleb, piju mleko i da im deca sigurno idu u škole i ne ugrožavaju bilo koga“.

„Za razliku od toga danas smo videli demonstraciju verbalne agresije i nove pretnje predstavnika Prištine koji su iz Bajgore poručivali kako će da gaze, kao da to već nisu učinili, Briselski sporazum, kao da već nisu njime obrisali patos, koliko to može, i nastavlaju da prete Srbima ukidanjem njihovih opština“, rekao je Djurić.

Djurć je napomenuo da će Srbija nastaviti da poštuje Briselski sporazum, a da su Srbi suspendovali svoje učestvovanje u prištinskim institucijama zbog toga što je „Priština pogazila sve sporazume i namakla im ekonomsku, političku, pa i bezbednosnu omču oko vrata“.

„Istog sekunda kada Priština ukine diskriminatorne mere koje krše ljudska prava Srba na KiM, Srbi i srpski gradonačelnici, koji su suspendovali svoje učestvovanje u prištinskim institucijama, biće spremni da se u njih vrate“, kazao je Djurić.

On je napomenuo da Srbija nikada nije negirala svoje obaveze i da nije nikada želela nikakav sukob.

Preneo je i poruku i molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima na Kosovu da „sve rade mirno, demokratski i civilizovano, kao i do sada, i da ne dozvole da ih bilo ko isprovocira“.

„Da ne žure sa daljim koracima napuštanja prištinskih institiucija, i da sačekamo ono što očekujemo, što smatramo da je neophodno, da je jedino racionalno, civilizovano i normalno, a to je da medjunarodna zajednica, koja je morala da reaguje i pre 20 dana, konačno preduzme nešto, pre nego što bude previše kasno“, rekao je Djurić.

Napomenuo je da je dobro što se čuje „nešto snažniji glas različitih država o delovanju Prištine“.

Radoičić prošao poligraf, nedvosmisleno nije kriv za ubistvo Ivanovića
Direktor kancelarije za Kosovo Marko Djurić izjavio je danas da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić prošao poligraf, te da je nedvosmisleno utvrdjeno da nije kriv ni za pripremu ni za ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
„Poligrafsko testiranje nedvosmisleno govori da li je neko kriv ili ne“, rekao je Djurić novinarima u Palati Srbije i dodao da je „nedvosmisleno utvrdjeno da onaj ko je godinu dana crtan kao glavni krivac – nije kriv“.

Djurić je kazao da je bila namera da se Beograd okrivi za ubistvo Ivanovića i da se srpska strana dodatno oslabi u „predvečerje ovih eskalacija i sukoba“.

„Šta ćemo sa svim lažima da iza tog ubistva stoji srpska strana, šta ćemo sa time, hoće li se neko izviniti“, rekao je Djurić.

Prema Djurćevim rečima, činjenica da Radoičić nije kriv je „očigledno iznervirala mnoge koji su očekivali da krivca za ubistvo Ivanovića traže na srpskoj strani.

„Kada je ona rulja upala, a da je on ubijen, da je tada likvidiran, doveka bi bio okrivljen“, ocenio je Djurić.

On je kazao da je Radoičić bio na poligrafu pred najboljim domaćim stručnjacima u policiji.

„Te izjave nisu date u parku, na Marsu, već u policiji“, dodao je Djurić.

(Beta)


Komentari
Učitavam...