Dačić: Za Liban Kosovo nije samo problem Srbije

43

BEOGRAD, 28. novembra (Tajnug) – Liban i Srbija unaprediće saradnju ne samo na polju politike, već i ekonomije, turizma, obrazovanja, bezbednosti i borbe protiv terorizma, izjavili su danas ministri spoljnih poslova dve zemlje, Žibran Basil i Ivica Dačić, koji je naveo da za Bejrut Kosovo nije samo pitanje Srbije, već i međunarodnog prava.

„Suština je da se takvim potezima ruši međunarodno pravo i zavisite od velikih sila, jedne, dve ili tri, što ruši međunarodne principe“, stav je Libana koji je novinarima preneo Dačić posle sastanka sa Basilom koji će otvoriti nova vrata ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Šef srpske diplomatije je istakao da je Liban zemlja koja je najveći prijatelj Srbije u tom delu sveta, „sa kojom imamo veze koje sežu duboko u istoriju“ i glasala je protiv članstva Kosova u Unesku i Interpolu.

Dačić je najavio da će se Basil danas sastati i sa drugim zvaničnicima Srbije i u šali izrazio žaljenje što je rešio odmah da se vrati kući kad je video sneg.

Želeći Srbiji mnogo belih dana, Basil je ukazao da bi Liban trebalo da postupi kao Srbija – da smanji a ne da podiže plate zaposlenima, kao što to čini svaka vlada koja u njegovoj zemlji dođe na vlast.

„Radimo na tome da unapredimo vladu i državu, da ima političku smelost da se suprotstavi takvim koracima, ne samo pričom već i delima“, rekao je šef libanske diplomatije.

Istakao je da Liban poštuje svetski poredak i želju Srbije da bude celovita.

Potenciramo ujedinjenje, i protiv smo razdvajanja, rekao je Basil i podsetio da je Liban prolazio kroz teške faze kao i Balkan.

Upozorio je da bi podela Sirije mogla negativno da se odrazi na Liban.

Prema njegovim rečima, tokom susreta rađeno je na ukidanju viza za osobe sa diplomatskim pasošem i da Libanci ne bi trebalo da imaju vize, jer su veoma zainteresovani za turizam u Srbiji.

Dačić je, odgovarajući na pitanje libanskih novinara, govorio i o neophodoj saradnje u borbi protiv terorizma.

Prema njegovim rečima, Srbija i region u celini su regrutna baza za borce islamske države, što je, kako je dodao, zajednički problem dve zemlje.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...