Brnabić: Protesti fenomen, zahtevi u najširem spektru

Brnabić: Protesti fenomen, zahtevi u najširem spektru
14.210

Brnabić: Protesti fenomen, zahtevi u najširem spektru

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su protesti u Beogradu, inače legitimni, svojevrstan „fenomen“, jer se svake subote formiraju novi zahtevi i svako ko se popne na binu ima svoje zahteve, u širokom spektru od pitanja koja se tiču lokalnih samouprava, do političkih, pa i zahtevi, poput onih za bolje zdravstvo, na čemu je vlada inače veoma angažovana.

Kako kaže, među zahtevima je odustajanje od izgradnje mini hidroelektrane u mestu Rakita, za koju dozvolu izadaje lokalna samouprava – opština Babušnica, zatim smena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, oslobađanje medijskog prostora RTS za opoziciju, pa sve do rešavanja ubista Olivera Ivanovića.

„Zahtev za rešenje ubistva Olivera Ivanovića je par ekselans politička manipulacija, zato što svi znamo da je Beograd tražio da učestvuje u istrazi, da podele sa nama informacije. Mogu da protestuju pred EULEKS-om ili pred opštinom Babušnica“, istakla je ona.

Zahtev za bolje zdravstvo je za premijerku takođe „neverovatan“, jer je, kako kaže, u mandatu ove Vlade završen KC Niš, pokrenuta rekonstrukcija KCS, izdvojeno sada milijardu evra za zdravstvo.

Za vreme bivše vlasti, podseća, bile su zabranjene specijalizacije, dok je tokom prošle godine odobreno 1.509 specijalizacija.

Podseća da je u junu prošle godine 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta dobilo posao u državnim zdravstvenim ustanovama širom Srbije, da je krajem godine još 60 primljeno na posao, a da će se na svakih šest meseci zapošljavati po 50 najboljih.

Na sastanku koji je premijerka imala sa mladima iz dijaspore bilo je 220 ljudi, ali joj je, ističe, najači utisak ostavila devojka koja je na magistraturi u Kembridžu, uz stipendiju Fondacije Bila Gejtsa i planira da se vrati u Srbiju.

„Rekla mi je da je jedna od 100 najboljih diplomaca Medicinskog fakulteta, da je dobila posao i da joj je dozvoljeno da ode na magistraturu i da se vrati. To je Srbija danas“, zaključila je ona.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...