Arifi: Gradonačelnici s KiM da utiču na Beograd

58

PRIŠTINA – Avni Arifi, savetnik Ramuša Haradinaja, pozvao je gradonačelnike četiri srpske opštine na KiM u ostavci da, kako navodi, „utiču na Srbiju da ne pravi problem Kosovu“.

„To bi bilo najbolje. I danas pošto su kod (Aleksandra) Vučića, da traže od njega da zaustavi kampanju koju vodi protiv Kosova“, rekao je Arifi za RTK2.

On je to rekao uz ponavljanje stava da mera dodatnog povećanja poreza na robu iz Srbije nije uperena „protiv srpske zajednice, gradonačelnika, niti bilo koga ko živi na Kosovu…“.

Upitan kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, Arifi, koji predvodi prištinsku delegaciju na tehničkom nivou, kaže da bi voleo da dijalog bude nastavljen, ali i da to, kako je rekao, bude pravi dijalog, a ne kao što je bio do sada.

„Posebno govorim o tehničkom dijalogu, koji ja vodim“, rekao je Ariifi.

Govoreći i povećanom porezu na robu iz Srbije, Arifi smatra da Srbija ne može da ne priznaje Kosovo i da ga naziva „takozvanim“, a da istovremeno na kosovskom tržištu prodaje robu u vrednosti od 500 miliona evra.

“Mi hoćemo normalizaciju. Treba da priznamo jedni druge. Ne možemo da kažemo neću da te priznam, ti si ‘takozvan’, ali na ‘takozvanoj’ tvojoj teritoriji ja prodajem robu vrednu 500 miliona evra. To ne ide nigde. Ovo je Kosovo, država je, ima tržište od 500 miliona evra i u normalnim okolnostima to može da bude milijarda za srpsku državu. Ali nismo ‘takozvani’”, rekao je Arifi.

Smatra da nije moguće ponašati se kao da dijalog ide dobro, a da na terenu ide naopako i da, kako kaže, „Vlada Srbije radi sve samo da pogorša poziciju Kosova i da Kosovo u međunarodnom nivuo ima samo gubitke“.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...