Ambasada SAD donira VMA opremu za prevenciju HIV/AIDS

59

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana borbe protiv side, ambasador SAD Kajl Skat posetio je danas Vojnomedicinsku akademiju i najavio donaciju opreme za suzbijanje HIV/AIDS u vrednosti od oko 50.000 dolara.

Donacija se sastoji od preventivnih artikala, dijagnostičke i opreme za praćenje efikasnosti lečenja HIV pozitivnih pacijenata, kao i laboratorijske opreme kojom se obezbeđuje bezbedna transfuzija krvi.

Donacija je deo Programa za prevenciju HIV/AIDS Ministarstva odbrane SAD – globalne inicijative u okviru koje vlada SAD sarađuje sa vojskama širom sveta kako bi povećala njihovu svest o HIV i ojačala kapacitete za prevenciju, negu i lečenje, saopštila je američka ambasada.

Ministarstvo odbrane Srbije i Vojnomedicinska akademija su kroz ovaj program od 2006. do danas, kako se navodi, primili kroz donacije opremu u vrednosti preko 1.118.000 dolara.

Pomoć je usmerena na razvoj laboratorija za dijagnostiku i testiranje na HIV, obuku medicinskog osoblja i kupovinu opreme potrebne za primarnu prevenciju.

Ovom donacijom se potvrđuje posvećenost Ambasade SAD i Ministarstva odbrane SAD da podrže Vojsku Srbije i srpsko društvo u celini na polju javnog zdravlja.

Svetski dan borbe protiv side se obeležava 1. decembra kako bi se podigla svest o pandemiji side i izrazilo žaljenje za onima koji su umrli od ove bolesti, podseća se u saopštenju.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...