Uhapšeno 38 osoba u akciji suzbijanja korupcije

176

BEOGRAD – U cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, u prethodnih nekoliko dana uhapšeno je 38 osoba, dok su protiv još 21 osobe podnete krivične prijave zbog sumnje da su oštetili budžet, pravna i fizička lica u iznosu od 1.550.000 evra, saopštio je danas MUP.

Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Zaječara, Jagodine, Kikinde, Kraljeva, Leskovca, Niša, Pančeva, Sombora i Subotice.

MUP je naveo da su osumnjičeni od 2016. godine do danas izvršili više krivičnih dela.

Oni se terete za primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu položaja odgovornog lica, teško delo protiv zdravlja ljudi, prevaru u obavljanju privredne delatnosti i trgovinu uticajem.

Terete se i za pustošenje šuma, šumske krađe, falsifikovanje službene isprave, nedozvoljenu trgovinu, poresku utaju, navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, oštećenje životne sredine, unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Sektorom unutrašnje kontrole u Nišu su uhapsili advokate P. R. (36) i M. A. (37) i S. T. R. (37) zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo davanje mita, dok je zbog istog krivičnog dela, ali i postojanja sumnje da je trgovao uticajem uhapšen B. N. (48), medicinski tehničar u Kliničkom centru Niš.

Zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo davanje mita pomaganjem, uhapšeni su B. S. (28), saradnik advokatske kancelarije P. R. iz Niša, D. I. (66) iz Zaječara, D. K. (55) iz Niša i I. I. (35) iz Aleksinca.

Zbog primanja mita uhapšeni su S. S. (48), radnik Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, I. J. (43) i M. J. (35), medicinski tehničari u Kliničkom centru Niš, G. V. (45), policijski službenik Policijske stanice Boljevac, i G. S. (53), policijski službenik Policijske uprave u Nišu.

Sumnja se da su, po prethodnom dogovoru, P. R. sa saradnicom B. S. i advokatom M. A, kao i S. T. R. i sa B. N. radi pronalaženja klijenata – oštećenih građana u saobraćajnim nezgodama, organizovali mrežu saradnika kojima su prethodno obećavali poklone ili druge koristi kako bi izvršili službenu radnju koju ne bi smeli da izvrše.

Tako su, kako se sumnja, najpre od G. V. i G. S. iz službene evidencije baze MUP-a Srbije dobijali podatke o saobraćajnim nezgodama i povređenim osobama koje imaju status oštećenih lica.

Potom su od S. S., I. J. i M. J. iz baze podataka državnih organa i ustanova u kojima su zaposleni dobijali odgovarajuću službenu dokumentaciju – medicinsku dokumentaciju i zapisnike o uviđaju saobraćajnih nezgoda.

D. K., D. I. i I. I. su, kako se sumnja, neposredno na terenu pronalazili oštećene osobe i sa njima, u ime advokata, zaključivali ugovore o zastupanju uz procentualno ugovaranje novčane naknade.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Uhapšen je i D. J. (54), lekar specijalista u Opštoj bolnici u Kikindi, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela primanje mita.

On se sumnjiči da je od aprila do septembra 2018. godine, u službenim prostorijama bolnice, u više navrata, preko posrednika iz Kikinde, zahtevao i primio poklon u novcu u iznosu od po 2.000 dinara po jednom izvršenom lekarskom pregledu pacijenata u ambulanti.

Osumnjičeni D. J. je, uz krivičnu prijavu, priveden Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Uhapšen je i M. J. (43), odgovorno lice preduzeća „Balkan eko tim“ iz Prijepolja, zbog postojanja sumnje da je izvršio dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, dok su uhapšeni i M. G. (41) iz Prijepolja i Đ. S. (33) iz Kragujevca zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja pomaganjem.

Osim njih trojice, uhapšeni su i M. I. (35) i D.V. (34), odgovorna lica preduzeća „Gravel tim“ iz Arilja, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, kao i radnik u ovom preduzeću A. T. (34) zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica pomaganjem.

Uhapšeni M. J. se tereti da je kao odgovorno lice preduzeća „Balkan eko tim“, koje je korisnik ribarskog područja „Zapadna Morava“ i „Velika Morava 1“, u periodu od 11. avgusta do 30. oktobra 2018. godine davanjem uputstava, umišljajnim propuštanjem da obezbedi čuvanje ribarskog područja i propuštanjem da u cilju zaštite i održivog korišćenja ribljeg fonda ribarskog područja, koje mu je aktom nadležnog ministarstva ustupljeno na korišćenje i čuvanje, podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, već je omogućio Đ. S. i M. G. da u više navrata izvrše izlovljavanje ribe mrežom na Gružanskom jezeru i reci Lim.

Na taj način im je, kako se sumnja, pribavio korist koja se ogleda u nezakonitom pribavljanju veće količine ribe, koju su oni prodavali različitim kupcima.

Uhapšeni M. I. i D. V. sumnjiče su da su od 30. jula do 23. oktobra 2018. godine vršili eksploataciju rečnog nanosa sa vodnog zemljišta, i to šljunka i peska iz korita reke Moravice i sa njiva na području opština Arilje i Požega.

Oni se sumnjiče da su nakon toga iskopani materijal, u ukupnoj količini od 2.150 kubnih metara, isporučivali privrednim društvima i fakturisali im i naplaćivali svoju robu i usluge u ukupnom iznosu od 2.759.566 dinara.

Njima je, kako se sumnja, pomagao A. T, tako što je po njihovom nalogu iskopavao i prevozio šljunak i pesak iz korita reke Moravice do krajnjih kupaca.

Pripadnici MUP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su M. LJ. (30) zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i M. K. (40) zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Uhapšene su i B. V. (36) i S. N. (54), zbog postojanja sumnje da su izvršile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica pomaganjem.

Sumnja se da je M. LJ, kao odgovorno lice privrednog društva „Kejk bejbi“ iz Niša, 4. oktobra ove godine putem prinudne naplate NBS-a pustio menicu registrovanu u jednoj banci na ime preduzeća „Unimet“ iz Kaća, s kojim nikada nije imao poslovnu saradnju kao ni nenaplaćena potraživanja.

Na ovaj način je, kako se sumnja, ovo preduzeće oštetio za 4.100.000 dinara, za koliko je pribavio imovinsku korist svom privrednom društvu.

M. K. se sumnjiči da je, 30. avgusta ove godine, u dogovoru sa M. LJ. u ekspozituri iste banke podneo zahtev za otvaranje računa za obavljanje platnog prometa na ime privrednog društva „Unimet“ iz Kaća i tom prilikom priložio falsifikovane lične karte dvoje vlasnika ovog preduzeća, a potom na ime ovog preduzeća registrovao četiri menice.

Nakon što je menica od 4.100.000 dinara realizovana u korist preduzeća „Kejk bejbi“, deo novca je, kako se sumnja, podigao M. LJ. sa računa ovog preduzeća, a potom je novac sa računa istog preduzeća putem bezgotovinskih naloga za prenos prebačen na račune B. V. i S. K.

Uhapšen je i S. V. (37) zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo prevara u obavljanju privredne delatnosti koji je, kako se sumnja, lažno prikazivao da će u svojstvu odgovornog lica preduzetničke radnje „PR BNS Biro“ u Mijatovacu izraditi dokumentaciju na osnovu koje će klijenti koji su ga angažovali izvršiti legalizaciju građevinskih objekata.

Tako je doveo u zabludu osam građana da mu za uslugu izrade građevinske i druge dokumentacije daju novac u ukupnom iznosu od 560.000 dinara, koje je zadržao za sebe.

U Zaječaru su pripadnici MUP M. I. (26) i B.I. (50), zbog postojanja sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivična dela šumska krađa i pustošenje šuma, dok je zbog istih dela krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv tri osobe.

Njih dvojica se terete da su u 2017. godini angažovali tri osobe za krađu 884 stabala bukve i hrasta u šumi na parcelama koje su u vlasništvu više građana sa područja Knjaževca, ukupne zapremine 367 kubnih metara, koja prethodno nisu bila obeležena za seču.

Oni su osumnjičeni da su na ovaj način oštetili građane za 1.441.155 dinara.

Pripadnici MUP-a su u Somboru uhapsili B.T. (56), zbog postojanja sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

On se sumnjiči da je u 2016. i 2017. godini, kao odgovorno lice preduzeća „TRIFKE-TRANS“ iz Sombora od više benzinskih pumpi sa područja Sombora, Novog Sada, Kule i Crvenke pribavio 93 falsifikovana fiskalna i gotovinska računa, ukupne vrednosti 5.699.075 dinara, koje je u knjigovodstvu ovog preduzeća evidentirao kao istinite.

Potom je, kako se sumnja, podigao novac, a iznos računa je iskoristio kao prethodni porez sa pravom na odbitak dugovanog poreza.

Sumnja se da je B. T. novac koji je podigao prisvojio za sebe iako je bio dužan da u poreskim prijavama za 2016. i 2017. godinu ovaj iznos iskaže kao osnovicu za obračun poreza na druge prihode i poreza na dobit, te da je na ovaj način bužet Srbije oštetio za 4.743.217 dinara.

Pripadnici MUP-a u Leskovcu uhapsili su I. S. (47) iz Leskovca, zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

On se tereti da je od 26. marta do 4. maja ove godine, kao odgovorno lice sa tekućeg računa preduzeća „Plants Culture“ iz Leskovca, podizao novac i bez pravnog osnova vršio uplatu na tekuće račune više građana u iznosu od 3.991.200 dinara.

Time je izbegao obavezu obračuna, evidentiranja i plaćanja poreza u ukupnom iznosu od 1.476.189 dinara za koliko je, kako se sumnja, oštetio budžet Srbije.

Pripadnici MUP u Zaječaru uhapsili su LJ. T. (56), medicinsku sestru u Zdravstvenom centru Knjaževac, zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi.

Ona se sumnjiči da u periodu od 12. novembra 2017. godine do 12. februara 2018. godine nije obilazila novorođenče iz Knjaževaca, te da je time propustila da konstatuje očigledno loše uslove u kojima je odgajano dete, koje je usled neuhranjenosti preminulo 12. februara ove godine.

Pripadnici MUP-a u Kikindi uhapsili su J. K. (65), odgovorno lice preduzeća „Rad“ iz Mola, zbog postojanja sumnje da je izvršio krivična dela nedozvoljena trgovina i oštećenje životne sredine.

On je, kako se sumnja, od 1. februara do 31. avgusta 2018. godine, bez ovlašćenja za eksploataciju i izvođenje rudarskih radova iskopavao pesak na parcelama u vlasništvu Srbije, koji je kasnije prodavao preduzećima i građanima.

Na ovaj način ostvario je korist od 2.912.390 dinara za koliko je, kako se sumnja, oštetio budžet Srbije.

U Kikindi je uhapšen i P. S. (47), zbog postojanja sumnje da je izvršenjem krivičnih dela nedozvoljena trgovina i oštećenje životne sredine budžet Srbije oštetio za više od devet miliona dinara.

On se sumnjiči da je kao odgovorno lice preduzeća „Lake explorer“ iz Beograda od 8. januara do 12. septembra ove godine, bez ovlašćenja za eksploataciju i izvođenje rudarskih radova, izazvao oštećenje životne sredine u većoj meri tako što je na parcelama koje su vlasništvo Srbije neovlašćeno iskopavao pesak.

Potom je tako iskopan pesak prodavao drugim preduzećima i stekao imovinsku korist od 9.418.100 dinara.

U Pančevu su pripadnici MUP-a uhapsili G. S. (49), odgovorno lice jedne službe u preduzeću „NIS Srbija – tehnološki sektor Pančevo“, zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

On se tereti da je, zloupotrebom svog ovlašćenja, u toku 2017. godine inicirao prodaju 322,8 tona opasnog otpada – iskorišćenih katalizatora, preduzeću iz Karlovčića za iznos od 183.073 dinara.

Na taj način je, kako se sumnja, omogućio da opasan otpad dođe u posed preduzeća koje nema odobrenje za skladištenje opasnog otpada.

Pripadnici MUP-a u Zaječaru uhapsili su K. D. (46) iz Boljevca zbog postojanja sumnje da je izvršio krivična dela šumska krađa i navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

Sumnja se da je on, u periodu od 17. jula do 14. avgusta 2018. godine, doveo u zabludu šumara Šumske uprave Boljevac da odabere i obeleži stabla za seču na parcelama, koje su u vlasništvu više građana, za koje nije podneo zahtev za doznaku stabala, nakon čega je izvršio bespravnu seču šume.

Prevoz stabala u količini od 78,8 kubnih metara izvršen je na osnovu doznačnih listova koje je sačinio šumar i u koje su uneti neistiniti podaci o poreklu drvne mase.

Na ovaj način K. D. je, kako se sumnja, oštetio više osoba za 279.000 dinara.

U Kikindi su uhapšeni B. T. (60), odgovorno lice preduzeća „Severni banat“ iz Kikinde, i B. A. (66), odgovorno lice preduzeća „Graditelj“ iz Kikinde, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela nedozvoljena trgovina i oštećenje životne sredine u saizvršilaštvu.

Sumnja se da su njih dvojica kao odgovorna lica dva povezana preduzeća koja imaju zajedničku vlasničku strukturu, u periodu od 1. jula 2017. godine do 12. septembra 2018. godine, bez ovlašćenja za eksploataciju i izvođenje rudarskih radova izazvali oštećenje životne sredine u većoj meri, vršeći iskopavanje peska na parcelama u vlasništvu Srbije, koji su potom prodavali drugim preduzećima.

Tako su, kako se sumnja, pribavili imovinsku korist od 2.434.846 dinara za koliko su i oštetili budžet Srbije.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...