RTS: Ismail Morina prebačen iz zatvora u Hrvatskoj u italijanski zatvor

84

Albanski državljanin Ismail Morina, koji je u hrvatskom zatvoru čekao ekstradiciju Srbiji, prebačen je zatvor u Italiji, objavili su mediji u Albaniji a preneo je večeras RTS.

Morina je sredinom prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a u italijanski zatvor je prebačen u sredu.

Za Morinom je Srbija raspisala poternicu jer je na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija u oktobru 2014. u Beogradu upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa „velike Albanije“, što je pokrenulo talas nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.

Iako je hrvatski Vrhovni sud dao zeleno svetlo za njegovo izručenje Srbiji, Morina je u sredu prebačen u italijanski zatvor, jer živi u Italiji, navodi RTS.

Hrvatska policija uhapsila je Morinu u junu prošle godine, posle čega je pokrenut postupak za njegovo izručenje Srbiji.

Morina se, u medjuvremenu, žalio na odluku suda o izručenju Srbiji i zatražio politički azil u Hrvatskoj. Albanska televizija Top čenel navodi da je prebacivanje u italijanski zatvor „jedina opcija“ koju je njegov advokat mogao da izdejstvuje u trenutnim okolnostima.

Albanska policija je 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja nelegalnog oružja.

Medjutim, albanski Vrhovni sud ga je pustio iz zatvora posle tri meseca i odredio mu kućni pritvor, podseća RTS.

Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio u Vučitrnu, na Kosovu.

(Beta)


Komentari
Učitavam...