NVO: Pretučen trans dečak u Beogradu

65

Nevladina organizacija „Egal“ je danas saopštila da je više nepoznatih tinejdžera pretuklo u Beogradu maloletnog trans dečaka V.J. (17) i dvojicu njegovih drugova, nanevši im teške telesne povrede.

Kako je saopšteno, napad se dogodio u nedelju uveče kada je V.J. izašao iz jednog bara u Brankovoj ulici s dvojicom drugova.

Trojica od 16 do 17 godina su počela da im dobacuju, saopštio je „Egal“: „Šta si ti lezbačo, šta ti je ono u gaćama!?“, na šta im V.J. nije odgovorio, te mu je jedan prišao i udario ga pesnicom u glavu, a dugi ga je udarao s ledja.

Nastavili su da ga tuku čak i pošto je pao na beton, udarali su ga i šutirali po celom telu, a jedan i u lice, od čega mu je ispao zub.

V.J. je policiji rekao da je iz uvreda shvatio da su oni znali da je on transrodna osoba, i dodao da može da ih prepozna.

„Egal zahteva da policija reši ovaj slučaj i privede odgovorna lica pravdi. Uzrast napadača na V.J. ih ne oslobadja odgovornosti za ovakvo ponašanje, a država je dužna da štiti sve njene gradjanke i gradjane, bez obzira na njihovo lično svojstvo, te da im pruži pravnu sigurnost i omogući pravni lek. Podsećamo da je tokom protekle godine više trans osoba surovo pretučeno u Beogradu, a da nijedan slučaj nije priveden kraju“, navodi se u saopštenju.

„Egal“ je dodao da je V.J. već četiri godine u medicinskom procesu promene pola.

(Beta)


Komentari
Učitavam...