Srpski privrednici na industrijskom samitu u Bursi

68

BEOGRAD – Oko 40 privrednika metalskog i hemijskog sektora Srbije, proizvođači u oblasti pneumatike, hidraulike, obrade metala i lima, proizvođači mašina i opreme, učestvuju na ovogodišnjem Industrijskom samitu u Bursi, u Turskoj od 28. novembra do 1. decembra.

Učešće privrednika na samitu, u okviru kojeg se održavaju četiri specijalizovana sajma, Sajam tehnologije metalskog kompleksa, Sajam metalskih proizvoda, Sajam obrade metala i zavarivanja i Sajam automatizacije, organizovali su Privredna komora Srbije i Privredna komora Vojvodine u saradnji sa Privrednom komorom Burse, Adonisom, generalnim zastupnikom turskog sajma TUYAP i Vojvodina metal klasterom.

„Privrednici iz Srbije imaju mogućnost da se na samitu upoznaju sa najnovijim tehnologijama, inovacijama, kao i da u B2B susretima prodube i uspostave nove kontakte sa turskim, kao i partnerima i izlagačima iz čitavog sveta“, kaže sekretar Udruženja za hemijsku industriju PKS, Dragan Stevanović.

Stevanović je, navodi se u saopštenju PKS, dalje unapređenje saradnje sa Privrednom komorom Burse i turskim partnerskim asocijacijama.

Direktor Sektora industrije PKS Miroslav Lutovac ukazuje da Samit u Bursi okuplja privrednike u oblasti industrije iz celog sveta i predstavlja dobru priliku za širenje saradnje i nove poslovne veze, navodi se u saopštenju.

Po njegovim rečima, sektor industrije jedan je od najbrže rastućih sektora privrede Srbije, a najveći rast, od 10,4 odsto, ostvaren je u proizvodnji mašina i opreme u odnosu na period od prvih osam meseci prošle godine.

Sekretar Udruženja za metalsku industriju Privredne komore Srbije Ana Raičević, navodi da je u prvih osam meseci ove godine izvoz metala, metalnih proizvoda, električne opreme, mašina i motornih vozila, iznosio blizu 4,8 milijardi evra, što je 44,4 odsto ukupnog izvoza Srbije i povećanje od 11,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Očekujemo da učešće firmi na ovom i sličnim međunarodnim izložbama doprinese daljem rastu izvoza“, istakla je Raičević.

Među kompanijama iz Srbije koje učestvuju na sajmu su PPT Petoletka i PPT namenska Trstenik, Krušik Valjevo, Zastava oružje Kragujevac, Inmold plast Požega, Resor Gadžin Han i druge.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...