Saradnja sa Libanom otvara vrata tržišta Bliskog istoka

55

BEOGRAD – Postoje značajne mogućnosti za unapređenje privredne saradnje, za investicije i povezivanje poslovnih zajednica Srbije i Libana, saglasili su se predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar spoljnih poslova i dijaspore Libana DŽebran Basil u današnjim razgovorima u PKS.

Poljoprivreda, prehrambena industrija, IKT sektor, farmacija, turizam, industrija nameštaja, imaju veliki potencijal za jačanje poslovnih veza, ulaganja i zajedničke projekte srpskih i libanskih privrednika, istaknuto je na sastanku.

Marko Čadež je, kako je saopšteno iz PKS, ukazao da je važno, osim povećanja robne razmene, fokusirati se na više oblike saradnje kao što su zajednička ulaganja, osnivanje kompanija, nastupi na trećim tržištima.

Šef libanske diplomatije DŽebran Basil je predstavio ekonomski potencijal i perspektivne sektore u Libanu, koji je velika kapija za ulazak na tržišta Bliskog istoka i zemalja Zaliva.

Na sastanku je ukazano na značaj zajedničkih aktivnosti PKS i Srpsko-libanskog poslovnog saveta kao odlične platforme za kooperacije srpskih i libanskih kompanija. Dogovoreno je da se u maju 2019. organizuje promocija libanskih proizvoda u Srbiji, kao i da se organizuju posete srpske privredne delegacije Libanu.

Ukupna robna razmena između Srbije i Libana prošle godine je vredela skromnih 9,9 miliona dolara, od čega je srpski izvoz 7,8 miliona dolara, a uvoz u Srbiju 2,1 milion dolara.

Najviše smo izvozili ploče, limove, živa goveda, semenski kukuruz, cigarete, gume za automobile, a uvozili duvan.

Značajne mogućnosti za izvoz na libansko tržište ima farmaceutska industrija.

Sektor farmacije u Libanu jedan je od najrazvijenijih na Bliskom istoku. Liban troši sedam odsto BDP-a na zdravstvenu zaštitu, dok 95 odsto farmaceutskih proizvoda uvozi, što je dobra prilika za farmaceutske kompanije u Srbiji.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...