Privatna potrošnja u SAD porasla 0,6 odsto u oktobru

63

VAŠINGTON – Američki kupci su povećali potrošnju u oktobru po najbržoj stopi u sedam meseci, dok su njihovi prihodi zabeležili najviši rast u poslednjih devet meseci, izveštava agencija AP, uz ocenu da su oba podatka dobri signali za budući ekonomski rast.

Potrošnja stanovništva u SAD porvećana je za 0,6 odsto prošlog meseca, saopštilo je danas Ministarstvo privrede.

To je najveći porast od marta ove godine kada je zabeleženo slično povećanje, i tri puta je veći rast od septembarskih 0,2 odsto.

Prihodi domaćinstava, kao motor koji pokreće trošenje, u oktobru su porasli za 0,5 odsto, što je znatan skok u poređenju sa rastom od 0,2 procenta iz septembra.

Na povećanje potrošnje uticao je snažan rast kupovina trajnih dobara (proizvodi poput automobila koji traju najmanje tri to pet godina), kao i kupovine netrajne robe i usluga, poput komunalnih.

AP dodaje da je inflacija u SAD u oktobru iznosila dva posto međugodišnje, što je na nivou targeta koji su postavile Federalne rezerve.
Kada se isključe volatilne cene hrane i energije, bazna inflacija je prošlog meseca zabeležila 12-mesečni rast od 1,8 posto, spustivši se sa septembarskog nivoa od 1,9 procenata.

Prema zvaničnim državnim podacima, objavljenim juče, ukupna američka ekonomija, merena bruto domaćim proizvodom, porasla je po stopi od 3,5 posto u trećem tromesečju 2018.

Ekonomisti procenjuju da će rast BDP-a usporiti na oko 2,5 procenata u tekućem kvartalu, dok za celu godinu predviđaju da će rast iznositi oko 3,0 posto, što je najsnažniji rezultat za 13 godina.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...