Pahor nominovao Boštjana Vaslea za guvernera centralne banke

61

LJUBLJANA – Slovenački predsednik Borut Pahor nominovao je Boštjana Vaslea, odlazećeg direktora vladinog Instituta za makroekonomiju (UMAR), za funkciju guvernera centralne banke, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Slovenije.

Parlament treba da glasa o ovom predlogu u roku od 30 dana, a Vasleu je potrebno da na tajnom glasanju paralementa dobije podršku najmanje 46 poslanika od njih ukupno 90 da bi preuzeo funkciju, prenosi Rojters.

Ova funkcija podrazumeva mesto u Upravnom savetu Evropske centralne banke.

„Nakon više zvaničnih i nezvaničnih razgovora sa liderima parlamentarnih grupa, predsednik je utvrdio da Boštjan Vasle uživa neophodnu podršku parlamentarnih članova“, naveli su iz kancelarije predsednika Pahora.

Analitičari smatraju da će parlament verovatno izabrati Vaslea (49), nakon što je u oktobru odbio prvog Pahorovog kandidata, zamenika guvernera Primoža Dolenca.

Novi guverner će zameniti Boštjana Jazbeca, koji je u aprilu podneo ostavku da bi preuzeo dužnost u Jedinstvenom odboru za restrukturiranje, evropskim regulatornim telom nadležnim za restrukturiranje finansijskih institucija.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...