Nemačka policija pretresala prostorije Dojče banke zbog sumnje o malverzaciji

56

Nemačke vlasti pretresle su danas nekoliko prostorija Dojče banke, čije je sedište u Frankfurtu, zbog sumnje da su zaposleni pomagali klijentima da otvore of-šor kompanije u zemljama poznatim kao poreski rajevi, u cilju pranja nekoliko miliona evra.

Tužilaštvo u Frankfurtu saopštilo je da se istraga vodi protiv dva zaposlena lica u Dojče banci, od 50 i 46 godina, koji su osumnjičeni za tu malverzaciju, javila je agencija AP.

Ekipa od oko 170 tužilaca, pripadnika savezne i lokalne policije, i poreskih istražitelja danas je pretresla šest prostorija banke u Frankfurtu, Ešbornu i Gros-Umštatu.

Istraga je otvorena posle razmatranja otkrića objavljenog u sklopu svetske poreske afere „panamskih dokumenata“.

Dojče banka je analizom tih podataka osumnjičena da je pomagala klijentima da otvore kompanije u zemljama poznatim kao „poreski rajevi“ i da je novac u te kompanije išao preko nemačke banke koja to nije prijavila nadležnim organima.

Tužilaštvo je navelo da je 2016. godine više od 900 klijenata banke prebacilo 311 miliona evra u jednu od tih kompanija na Britanskim devičanskim ostrvima. Zaposleni u banci osumnjičeni su da nisu prijavili tu transakciju.

Uprava Dojče banka danas nije komentarisala navode tužilaštva već je samo potvrdila da je izvršen pretres njenih prostorija.

Akcije Dojče banke su znatno opale na berzi u Frankfurtu posle te vesti, tako da su u podne izgubile 3,75 odsto vrednosti.

(Beta)


Komentari
Učitavam...