Kako teče sprovođenje IPARD-a?

60

BEOGRAD – Finansijska sredstva koja su opredeljena za Mere 7 i 9 u okviru programa IPARD, koje još nisu akreditovane, moćiće da se preusmere na akreditovane mere kako novac ne bi ostao neiskorišćen, rečeno je danas na sastanku radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za poglavlja 11, 12 i 13.

Ta poglavlja odnose se na Poljoprivredu i ruralni razvoj, Bezbednost hrane, veterinarsku i fitosantiarnu politiku i Ribarstvo, a članovi Radne grupe NKEU razgovarali su sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o sprovodenju IPARD II programa.

Jasmina Miljković iz Ministarstva poljoprivrede rekla je da je proces akreditacije za sprovođenje IPARD programa trajao do kraja 2017. kada je objavljen i prvi javni poziv.

Prvi finansijski sporazum između Vlade i Evropske komisije potpisan je u junu 2018.

Na skupu je rečeno da se krenulo sa sprovođenjem akreditovanih Mera 1 i 3 koje se odnose na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, odnosno preradu poljoprivrednih proizvoda.

„Čeka nas u drugoj fazi da se dobro pripremimo da akreditujemo Meru 7 i 9 koje se odnose na diverzifikaciju poljoprivrednog gaždinstva i seoski turizam, i tehničku pomoć koja je namenjena upravljackom telu „, rekla je ona.

Takođe je dodala da je treća faza za IPARD planirana za 2020. godinu.

Miljković je rekla da je cilj bio da se maksimalno iskoriste finansijski kapaciteti koji su odobreni i dogovoreni za mere 7 i 9 koje jos nisu akreditovane kako taj novac ne bi ostao neiskorišhcen.

„Dobili smo mogućnost da te iznose prebacimo u Meru 3, koja je akreditovana“, istakla je.

Kako kaže, uočeni tehnički nedostaci u međuvremenu su izmenjeni i ispravljeni i određeni pomaci su napravljeni, a izdejstovane su pogodnosti za proizviđače voća i povrća.

Milan Ivanković iz resornog Ministarstva objasnio je da se mera 7 odnosi na sesoki turizam i da je cilj poboljšanje kvalitet života populacije u ruralnim područijima.

„Ruralni turizam širi je koncept od agrarnog turizma i preporuka EK da bi bila greska usmeriti se na finansiranje svih oblika turizma i zato je naša odluka bila da se usmerimo na agrotuziram, što će dati bolje efekte. Ako bi dali mogućnost svima da konkurišu za ove mere onda bi to moglo da uspori sprovođenje i intenzivno se radilo na pripremi mere a očekuje se da se javni pozivi raspišu sledeće godine“, rekao je Ivanković.

Koordinator Radne grupe Milos Milovanović rekao je da se dosta čekalo na akreditaciju IPARD-a i da su velika očekivanja od tog projekta.

Takođe je ukazao da je važna saradnja nadležnih u tom procesu kako bi se svi planovi i rokovi ispunili.

Koordinator NKEU Nataša Dragojlović rekla je da to telo prati pregovore sa EU u svih 35 poglavlja i istakla da je važno da građani budu pravovremeno infomisani o svemu što je predviđeno akcionim planovima, kako bi znali šta ih sve čeka i da bi svoje planove pravili u skladu sa promenama koje ih očekuju.

Ona je rekla da se NKEU obraća sa preporukama ne samo vladi, već i EU i da se u mnogim situacijama ispostavilo da su preporuke bile ispravne i da ih je EK uvažila.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...