Dodeljeni zeleni vaučeri preduzećima u Srbiji

54

BEOGRAD – Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dodelili su danas u Beogradu zelene inovacione vaučere preduzećima kao podsticaj projektima za inovativna rešenja u oblasti zelenih tehnologija.

Vaučeri su dodeljeni predstavnicima osam preduzeća, a kako je rečeno na svečanoj dodeli u Hotelu “ Metropol“, reč je o trećem ciklusu podrške u okviru kojih je odobreno 29 projekata.

Prosečna vrednost vaučera ovog puta bila je je 15.000 evra, a danas je praktično otpočeo i naredni ciklus prijava, u okviru koga će vrednost vaučera biti povećana na 50.000 evra.

Pomoćnica mininistra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je program EBRD-a u prethodnih godinu dana dao dobre rezultate i istakla da su MSP važan ekonomski pokretač Srbije.

Fokus u prethodnom periodu bio je na tome da se stvori što bolje poslovno okruženje i pomogne osnivanje novih i rast i razvoj postojećih preduzeća, malih i srednjih, kao i i privlačenje direktnih stranih investicija, rekla je Obradović Jovanovićeva.

Kako kaže, ekologija nije bila na pravi način zastupljena u delu podrške razvoju MSP-a, već je fokus u podršci privredi bio na rastu, razvoju i širenju poslovanja.

„Oblast ekologije, odnosno podrška malim i srednjim preduzećima da se prilagode ekološkim standardima i zelenu ekonomiju prihvate kao šansu je oblast koja zaostaje za dostignućima u EU i zato su ovakvi projekti važni“, rekla je pomoćnica ministra privrede.

Projekat EBRD-a je dobar i dao je mogućnost da se konkretno deluje u ovoj oblasti, i daje dobre rezultate, istakla je.

Posebno je važno, kako kaže, to što predzeća posluju u različitim delovima zemlje, i da su u realizaciji svojih ideja konsultovali naučne, istraživačke institucije i fakultete, takođe iz različitih gradova.

„Nadamo se da će u budućnosti ovaj projekat dati još bolje rezultate, a na nama je da vidimo na koji nacin ovakve projekte možemo da preuzmemo i finansiramo iz budžeta“, rekla je Obradović Jovanovićeva.

Takođe je podvukla da je ova tema važna i za proces evropskih integracija, ali i suštinski za zaštitu životne sredine i i savremeniji razvoj i proizvodne procese u preduzećima.

Važno je podstaći saradnju nauke i privrede, poručila je pomoćnica ministra.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović takođe je ukazao na značaj saradnje nauke i privrede koji rezultira novim proizvodima i uslugama i utiče na podizanje konkurentnosti privrede.

„Ministarstvo se kroz različite vrste programa trudi da napravi ovu vezu jačom“, rekao je Nedović.

Takođe je zahvalio predstavnicima EBRD-a na značajnom finansijskom podsticaju kroz ovakve ekološke projekte.

Pomocnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović naveo je da će ulaganje i razvoj zelenih tehnologija i inovacija najviše doprineti zaštiti životne sredine i smanjenju zagađenja, kao i boljem iskorišćenju resursa.

„Trudićemo se da kao Ministarstvo pomognemo inovacije u zelenoj ekonomiji“, rekao je Abramović i dodao da je projekat EBRD-a pravi pokazatelj kako se mnogo može postići.

Đirektorka EBRD-a za Zapadni Balkan Suzana Hargitaj rekla je da su inovacije ključne za ekonomski razvoj i da je ideja dodele zelenih vaučera pokrenuta pre godinu dana.

Danas su vaučeri dodeljeni za osam preduzeća i to za inovativna rešenja u oblasti upravljanja otpadom, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije..

Priznanja su dodeljena predstavnicima preduzeća Grafo stil Kragujevac, Trako, Desing d.o.o, Saba Belča, NIP Inox, Stevanovic trafo, Zlatibor gradnja Kop, Green day.

(Tanjug)


Komentari
Učitavam...