On je zvezda filma “Severina”, Milan Lučić – čovek koji je “probio” danas popularnu pevačicu… na sam vrh!

tportal.hr / Autor: Matej Grgić
2.198

Nekad moćnog Hercegovca danas progone vjerovnici i istražitelji

Sredinom devedesetih, Milan Lučić bio je jedan do najbogatijih Hercegovaca. Vrednost njegove imovine procenjivala se na više od 600 miliona kuna. Skoro da nije bilo biznisa u kojem nije imao prste. Nafta, osiguranje, maloprodaja, bankarstvo, nekretnine, vinarstvo… Međutim, danas se njegovog carstva svelo na ostatke ostataka po kojem kopaju austrijski istražitelji.

Lučića je u svim njegovim poslovnim poduhvatima financijski pratio austrijski Hypo Bank. Zbog jednog on njih uskoro će sesti na optuženičku klupu u Klagenfurtu.

Lučića, Pašalića i Mlinara Austrijanci gone zbog zemljišta na Pagu

Tamošnje tužilaštvo nedavno je protiv njega, Ivića Pašalića i Igora Mlinara te bivših šefova Hypa Wolfganga Kutlerera i Guntera Striedingera podignulo optužnice u slučaju Hilltop.

Prema optužnici bivši direktori Hypa su 2003. pomogli tadašnjim klijentima banke – Pašaliću, Lučiću i Mlinaru – da preprodaju zemljište na Pagu po prenaduvanoj ceni.

Preko tvrtke Hilltop, čiji su vlasnici bili trojica Hrvata, kupljeno je za 4,5 miliona evra kreditom Hypa 143 hektara zemljišta u zelenoj zoni u Šimunima. Zatim je to isto zemljište kupila ćerka-kompanija Hypa, i to po ceni od 37,2 miliona evra.

Istražitelji tvrde kako su razliku od oko 33 miliona evra međusobno podelili Pašalić, Lučić i Mlinar.

Inače, Lučić nije sklon medijima i retki su njegovi javni nastupi. A gotovo ih nije ni bilo poslednjih godina otkako mu poslovi idu sve lošije.

Lučić se preduzetništvom počeo baviti sredinom osamdesetih u okviru porodičnog biznisa u rodnom Ljubuškom. Sa 24 godine, 1989. postao je direktor trgovačke firme Hermes na čijem je čelu do danas. Preko nje je ulagao kapital u razne delatnosti.

Izvor: tPortal


Komentari
Učitavam...