Pregled kategorije

Saveti

Umetnost pravljenja kolača u Japanu

Tradicionalna umetnost pravljenja kolača u Japanu, pazite – umetnost a ne zanat, pa još onih „carskih“ („kuogashi“), prema receptima iz najstarijih vremena, održala se do danas i cveta kao nikad ranije. Cveta, zahvaljujući odličnom…

Vijetnamska kuhinja

Negde je neko davno rekao da ljudi iz zadovoljstva ili nužde jedu sve i da u tome nijedan narod nije izuzetak, a kad je u pitanju Azija – onda je to pravilo. Vijetnamci jedu sve i u tom pogledu se ne razlikuju od svojih suseda. Ne razlikuju…

Najčešće zamene sastojaka u kuhinji

Koliko puta vam se desilo da vam u toku kuvanja zafali neki od sastojaka iz recepata? Ništa strašno, za gotovo sve sastojke možete da nađete zamenu, a mi ćemo vam pomoći u tome. Brašno 220 grama prosejanog višenamenskog brašna = 250…

Tikvice

U velikoj i raznovrsnoj porodici tikava, izdvajaju se, kao podvrsta, tikvice. Postojbina im je Indija, odakle su stigle i u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući maloj kalorijskoj vrednosti (100 grama tikvica ima samo 11 kalorija), pa im…

Roštilj

Gotovo svako domaćinstvo ima neku vrstu roštilja: plinski, električni, roštilj na ćumur… Ranije su se na roštilju pekli uglavnom ćevapčići i i pljeskavice, dok današnji kuvari na roštilj „stavljaju“ sve što ne propada kroz rešetku –…

Mikrotalasna rerna

Kuvanje u mikrotalasnoj rerni bitno se razlikuje od uobičajenog kuvanja. U vezi s tim, nudimo vam nekoliko saveta: Pošto mikrotalasi ne prodiru kroz metal, ne možete kuvati u uobičajenom posuđu. Za kuvanje u mikrotalasnoj rerni možete…

Zamrzavanje namirnica

Od kada su zamrzivači ušli u naše domove, izbor namirnica na našoj trpezi više ne zavisi od godišeg doba. Smrznute namirnice mogu ostati dosta dugo sveže, mada ipak, prilikom zamrzavanja, treba imati u vidu njihove specifičnosti. VOĆE –…

Kopriva

Kopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Veoma je rasprostranjena i postoje mnoge vrste kopriva. U narodnoj medicini kopriva ima široku primenu, što ukazuje na ogromno poverenje naroda u njena lekovita svojstva. U doba starih Grka,…

Začini i mirođije

Biber Biber je grm ili drvo koje uspeva u suptropskoj ili tropskoj klimi. Plodovi su mu slični tvrdim orasima. Crni biber je potpuno nezreo suvi plod, a beli biber se od njega razlikuje po načinu dobijanja. Biber je univerzalan začin, a…

Bundeva

Bundeva je jednogodišnja zeljasta biljka, poznata u kulturama svih toplijih zemalja sveta. Može se jesti pečena ili kuvana i spada u zdravu i lekovitu hranu. Nauka je dokazala niz korisnih sastojaka i u pulpi i u semenu bundeve, a naš narod…