Pregled kategorije

Saveti

Šarena testenina

Za pripremanje šarene testenine potrebno je samo malo mašte, a efekat je neuporedivo veći. Dobićete ne samo dekorativnu već i aromatičnu testeninu. Zato pročitajte neki od naših predloga za pripremanje testa u boji. Crvena testenina 400…

Zaprške

Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju, ili se svode na najmanju moguću meru – mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih, jer doprinose da budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani. Razlog za izbegavanje zapržaka leži u…

Hleb

Danas u pekarama možete naći najrazličitije vrste hleba koje se ne razlikuju samo po obliku već i po tipu brašna koje je korišćeno. Testo za hleb u osnovi je isto kao i testo sa pripremanje pica ili pogača. Za hleb je najbolje koristiti…

Saveti za kupovinu namirnica

Kada krenete u nabavku namirnica, trebalo bi da vodite računa kako o cenama tako i o kvalitetu, što znači da bi trebalo da obratite pažnju i na rok trajanja nekih namirnica i proizvoda. Najlakše je sa proizvodima koji na samoj ambalaži…

Čajevi

Za razliku od zemalja u kojima je ispijanje čajeva deo rituala i tradicije, kod nas ljudi pribegavaju čajevima pre svega u terapijske svrhe. Pa ipak, da bi čaj pokazao svu svoju lekovitost i delotvornost, važno je voditi računa o sledećim…

Garniranje i serviranje

Koliko je važno da jelo bude ukusno spremljeno, toliko je važno i da bude ukusno garnirano. Garniranju se obično pridaje posebna pažnja kad imamo goste, ali nema sumnje da će i kad smo sami zadovoljstvo biti veće ako je obrok lepo serviran,…

Beli mrs

Beli mrs je naš naziv za mleko i mlečne proizvode. Nekada su žene na selu razlivale mleko u drvene posude, skidale kajmak, skupljajući ga u drvene čabrice, i sirile ukusan sir. Domaćinske trpeze nisu se mogle (kao ni danas) zamisliti bez…

Mere

Da biste što bolje pripremili jelo po nekom od naših recepata, trebalo bi da se pridržavate navedenih količina. To, naravno, ne znači da je nepoželjna bilo kakva lična intervencija, jer je kuvanje ipak jedna vrsta umetnosti, u kojoj su…

Domaće kobasice

Pre nego što se pozabavimo pravljenjem domaćih kobasica od svežeg svinjskog mesa, daćemo vam nekoliko napomena: Količina začina zavisi isključivo od vašeg ukusa. Tanko crevo svinje je dugačko oko 16 metara, a debelo oko 9 metara. Creva…

Prerađevine od svinjskog mesa

S prvim zimskim danima, u našim krajevima, na selima, dolazi do svinjokolja. Ako i sami želite da se oprobate u pripremanju prerađevina od svinjskog mesa, nudimo vam nekoliko korisnih saveta. Topljenje masti Slaninu iseći na sitnu…