Pregled kategorije

Saveti

Koliko dugo namirnice smeju da stoje u zamrzivaču?

Čuvanje hrane na hladnom mestu najbolji je način da produžite njen rok. Da biste bili sigurni da je odmrznuta hrana sveža, nutritivna i ukusna kao pre zamrzavanja, postoje neka pravila kojih morate da se pridržavate. Hrana mora da…

Nikada, ali nikada nemojte dodavati ulje kada kuvate testeninu

Spemanje testenine ne iziskuje mnogo umeća. Međutim, postoje neki trikovi kako da vam jelo uvek ispadne sjajno, a da se pasta ne lepi i ne bude gnjecava. Kulinarski stručnjaci savetuju da u vodu u kojoj kuvate testeninu dodate so, ali…

Naučite već jednom da pravilno čuvate hranu u zamrzivaču

Zamrzavanje hrane spas je za sve koji nemaju mnogo vremena da svakodnevno pripremaju oborke za sebe ili porodicu. Međutim, sigurno vam se dogodilo da iz zamrzivača izvadite posudu sa graškom ili sladoledom, i primetite sloj leda koji se…

Najčešće greške pri čuvanju hrane

Najčešće greške pri čuvanju hrane * loše podešena temperatura frižidera * nepodesno čuvanje, suviše dugo držanje u frižideru * sveža i kuvana hrana stoje zajedno, umesto odvojeno * svako otvaranje i ostavljanje vrata povećava…

Domaći začin za jela

Sastojci 2 kg paprika 1 kg šargarepe 1/2 kg korena peršuna 1/2 kg crnog luka 1 koren celera srednje veličine 1 veći koren paškanata 750 grama soli 750 grama ulja Način pripreme Povrće oprati i očistiti. Samleti na mašini na meso…

Saveti iskusnih domaćica

Evo nekoliko godinama sticanih veština, odnosno saveta, mnogo starijih i iskusnijih domaćica, za ostavljanje određenih, trenutno aktuelnih, namirnica za zimu. Boranija Pošto je vreme za ostavljanje graška već prošlo, na redu je…

Sve o voću

Voće je zbirni pojam za sve jestive plodove kultivisanih ili divljih biljaka, ali i nekih vrsta koštunjavih plodova kao što su bademi ili orasi. Voće koje uspeva u južnim i tropskim krajevima nazivamo južnim voćem. Sve voće odlikuje se…

Kako se jede riba?

Ne snalazite se baš najbolje sa čišćenjem već pripremljene kuvane ili pečene ribe? Razloga za brigu nema, samo se pridržavajte osnovnih pravila koja ćemo podeliti sa vama. Ribu (na slici je reč o „blanš kuvanoj“ losos pastrmci)…

Mali kulinarski rečnik

Al dente – srednje kuvana testenina, „malo tvrđa pod zubima“ Blanširati – nakratko spustiti povrće ili voće u vrijuću vodu da bi se lakše skinula opna ili sačuvala boja Bujon – proceđena, začinjena i ukuvana supa od mesa, ribe, živine,…