Pregled kategorije

Kuvar

Ukiseljeni seckani krastavci

Sastojci 9 kg krastavaca 250 grama soli 300 grama šećera 1 litar sirćeta 1 vinobran 1 glavica belog luka Način pripreme Krastavce iseći na kolutove. Dodati sve ostale sastojke. Ostaviti da prenoći, da bi krastavci pustili sok.…

Turšija

Sastojci 500 grama tikvica 500 grama karfiola 500 grama crvene paprike 2 kašičice semena senfa 2 kašičice bibera u zrnu 500 ml sirćeta 50 grama šećera so Način pripreme Tikvice oprati, očistiti i iseći na štapiće. Karfiol oprati,…

Kisela paprika u senfu

Sastojci 5 kg paprika raznih boja 700 grama senfa 1 dl esencije 8 dl ulja 2 l vode 3 kašike soli 1,5 kašika šećera 2-3 lista lorbera kesica bibera u zrnu Način pripreme Izabrati što šarenije paprike (žute, zelene, narandžaste,…

Marinirane masline

Sastojci 200 grama maslina timijan (majčina dušica) morač beli luk 1 limun so voda Način pripreme Masline dobro isprati vodom i staviti u staklenu teglu. Dodati timijan, morač, na listiće isečen beli luk i tanko isečenu koru…

Šarena salata za zimu

Sastojci 1 1/2 kg kupusa 1/2 kg šargarepe 1/2 kg krastavčića 1 kg karfiola 1/2 kg zelenog paradajza 1 kg paprike (zelena, žuta, crvena) 400 ml sirćeta (9% alkoholno) 120 grama soli (bolje morska) 150 grama šećera 10 grama…

Vecina turšija

Sastojci 2 kg šargarepe 2 kg paprike turšijare 2 kg krastavčića 2 kg karfiola 2 kg kupusa Preliv 10 l hladne vode (iz česme) 2 l sirćeta 18 kašika soli 10 kašika šećera 2 konzervansa Začin zrna slačice suva mirođija…

Pasterizovani krastavci

Sastojci Preliv 1,8 litra sirćeta 230 grama soli 300 grama šećera 8 litara voda 2 kesice konzervansa slačica biber u zrnu mirođija po 1 lovorov list za svaku teglu Način pripreme Tegle s prelivom dobro zatvoriti i…

Kiseli kupus

Hladniji dani koji su pred nama ujedno su i signal da spremanje zimnice još uvek nije okončano: na red dolazi kiseljenje kupusa. Kupus za kiseljenje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Najbolji je šumadijski ili horgoški…

Presolac za turšiju

Sastojci 400 grama soli 20 vinobrana 20 grama konzervansa 250 grama esencije 10 litara vode Način pripreme Prokuvati 1 litar vode sa 400 grama soli i 20 grama vinobrana. Dodati preostalih 9 litara vode, esenciju i konzervans.…

Kiseli krastavčići (kornišoni) za zimu

Sastojci 5 kg krastavčića (kornišona, što sitniji, to bolji) 5 l vode 300 grama šećera 200 grama soli 100 grama esencije (koncentrovana sirćetna kiselina) 1 kesica konzervansa 1 kafena kašičica vinobrana biber u zrnu seme slačice…