Pregled kategorije

Kuvar

Turšija

Sastojci 500 grama tikvica 500 grama karfiola 500 grama crvene paprike 2 kašičice semena senfa 2 kašičice bibera u zrnu 500 ml sirćeta 50 grama šećera so Način pripreme Tikvice oprati, očistiti i iseći na štapiće. Karfiol oprati,…

Kisela paprika u senfu

Sastojci 5 kg paprika raznih boja 700 grama senfa 1 dl esencije 8 dl ulja 2 l vode 3 kašike soli 1,5 kašika šećera 2-3 lista lorbera kesica bibera u zrnu Način pripreme Izabrati što šarenije paprike (žute, zelene, narandžaste,…

Marinirane masline

Sastojci 200 grama maslina timijan (majčina dušica) morač beli luk 1 limun so voda Način pripreme Masline dobro isprati vodom i staviti u staklenu teglu. Dodati timijan, morač, na listiće isečen beli luk i tanko isečenu koru…

Šarena salata za zimu

Sastojci 1 1/2 kg kupusa 1/2 kg šargarepe 1/2 kg krastavčića 1 kg karfiola 1/2 kg zelenog paradajza 1 kg paprike (zelena, žuta, crvena) 400 ml sirćeta (9% alkoholno) 120 grama soli (bolje morska) 150 grama šećera 10 grama…

Vecina turšija

Sastojci 2 kg šargarepe 2 kg paprike turšijare 2 kg krastavčića 2 kg karfiola 2 kg kupusa Preliv 10 l hladne vode (iz česme) 2 l sirćeta 18 kašika soli 10 kašika šećera 2 konzervansa Začin zrna slačice suva mirođija…

Pasterizovani krastavci

Sastojci Preliv 1,8 litra sirćeta 230 grama soli 300 grama šećera 8 litara voda 2 kesice konzervansa slačica biber u zrnu mirođija po 1 lovorov list za svaku teglu Način pripreme Tegle s prelivom dobro zatvoriti i…

Kiseli kupus

Hladniji dani koji su pred nama ujedno su i signal da spremanje zimnice još uvek nije okončano: na red dolazi kiseljenje kupusa. Kupus za kiseljenje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Najbolji je šumadijski ili horgoški…

Presolac za turšiju

Sastojci 400 grama soli 20 vinobrana 20 grama konzervansa 250 grama esencije 10 litara vode Način pripreme Prokuvati 1 litar vode sa 400 grama soli i 20 grama vinobrana. Dodati preostalih 9 litara vode, esenciju i konzervans.…

Kiseli krastavčići (kornišoni) za zimu

Sastojci 5 kg krastavčića (kornišona, što sitniji, to bolji) 5 l vode 300 grama šećera 200 grama soli 100 grama esencije (koncentrovana sirćetna kiselina) 1 kesica konzervansa 1 kafena kašičica vinobrana biber u zrnu seme slačice…

Ribanac i glavice kupusa

Sastojci (za kantu od 50 litara) 40 kilograma kupusa 500-600 grama soli Način pripreme Izabrati 2-3 lepe glavice kupusa koje će se staviti cele, izvaditi nožem koren, ostalo sitno iseći (ili kupiti 30 kilograma već isečenog kupusa i 10…