Tikvice

131

U velikoj i raznovrsnoj porodici tikava, izdvajaju se, kao podvrsta, tikvice. Postojbina im je Indija, odakle su stigle i u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući maloj kalorijskoj vrednosti (100 grama tikvica ima samo 11 kalorija), pa im naročito pribegavaju oni koji žele da smršaju. Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom leta. Sadrži, međutim, visok procenat vode (93%), pa ne očekujte da će vas same tikvice zasititi. Od ostalih sastojaka, treba izdvojiti vitamine A i C, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i biljna vlakna. Svi ti sastojci tikvice čine stimulativnim za rad bubrega i izbacivanje vode iz organizma.

Tikvice su gotovo u potpunosti iskoristive. Mlade tikvice se ne gule, jer bi se od guljenja raspale, pa ih je dovoljno dobro oprati. Starije treba obavezno očistiti, oguliti im koru i izdubiti ih. Tikvice treba kupovati kada im je koža glatka i sjajna, moraju biti nedozrele, jer su zrele tikvice po pravilu neukusne.

Mlade tikvice su, takođe, gotovo najpogodnije povrće za zamrzavanje. Pre zamrzavanja, treba ih oprati i iseći ih na kolutove debljine 1 cm. Zatim bi ih trebalo držati u pari oko 2 minuta i na kraju potopiti u hladnu vodu da bi se prohladile. Potom ih treba ocediti, poređati kolutove jedan do drugog na poslužavnik i ostaviti u zamrzivaču 4 sata. Posle toga, tikvice bi trebalo prepakovati u kese i vratiti u zamrzivač.

Postoje mnogi načini na koje možete pripremiti tikvice – od pohovanja do kuvanja na pari, a mogu se jesti i presne. Neke od recepata možete pronaći i u našem kuvaru!


Komentari
Učitavam...