Sufle

137

Sufle (souffles) je reč francuskog porekla kojom se označava nešto što je nabujalo, pa se kao sinonim za nju koristi još i reč nabujak. Posredi je svakako kulinarski termin koji se izgovara gotovo sa strahopoštovanjem, budući da se u njegovoj pripremu mogu odvažiti samo umešniji u kuvanju.

Umešnost je neophodna jer je sufle jedno od najzahtevnijih jela, jelo koje traži stalnu brigu, posebno za vreme pečenja. Sufle se peče u prethodno zagrejanoj rerni, gde bi trebalo da naraste, a za to su potrebne sitne domišljatosti i male kulinarske tajne.

Neophodno je pre svega da dovoljno poznajete svoju rernu, kako biste bili sigurni da vas neće izdati u odsudnom trenutku. Ako je reč o sufleu koji treba puno da se nadigne (nabuja), onda se kalup za sufle puni do 2/3 visine. Kalup se stavlja nasred prethodno zagrejane rerne na oko 180 stepeni i peče dvadesetak minuta.

Ipak, da bi vam sufle uspeo, pazite na sledeće tri stvari:

veoma je važno da sneg od belanaca kao sastojak suflea uvek bude izuzetno čvrsto umućen
druga važan zahtev jeste tačnost kuvanja, pa ne bi bilo zgoreg da pri ruci imate sat
najvažnije, nipošto ne otvarajte vrata rerne za vreme pečenja, jer će strujanje hladnog vazduha učiniti da sufle splasne.
Čak i ako ne uspete da napravite sufle kao sa slike i učinite da se nadigne prilikom pečenja, ne očajavajte: budite sigurni da će se ipak pojesti, pre svega zbog sastojaka od kojih je pripremljen.


Komentari
Učitavam...