Mikrotalasna rerna

122

Kuvanje u mikrotalasnoj rerni bitno se razlikuje od uobičajenog kuvanja. U vezi s tim, nudimo vam nekoliko saveta:

Pošto mikrotalasi ne prodiru kroz metal, ne možete kuvati u uobičajenom posuđu. Za kuvanje u mikrotalasnoj rerni možete koristiti vatrostalno staklo, neku plastiku, porcelan, otporan papir i plastične vrećice za kuvanje. Posuđe koje se stavi u mikrotalasnu rernu ne bi trebalo da se zagreje, jer bi to značilo da ne propušta mikrotalase.
U nekim mikrotalasnim rernama posuda se može prekriti aluminijumskom folijom da ne bi zagorela, ali pod uslovom da folija ne dodiruje zidove rerne niti temperaturnu sondu.
Sastojke morate raspodeliti pravilno da bi se ravnomerno skuvali. Najdeblje delove postavite bliže zidovima rerne. Namirnice iste veličine i oblika (npr. krompir) rasporedite ukrug ili kvadratno, s prostorom između, ali u sredinu nemojte stavljati ništa.
Često mešanje i okretanje jela omogućava ravnomerno raspoređivanje toplote.
Sastojke koji imaju ljusku ili omot (npr. viršle, kobasice) najpre probušite viljuškom kako bi para, koja može da dovede do pucanja, mogla da se oslobađa.
Vreme pripremanja koje propisuje recept zavisi od brojnih faktora, među kojima je i vrsta mikrotalasne rerne koju imate, pa zato proverite da li je namirnica gotova kada istekne preporučeno minimalno vreme kuvanja. Hranu uvek možete da kuvate nešto duže nego što je preporučeno.
Kada odmrzavate hranu, pazite da mikrotalasnu rernu podesite pravilno (30-40% od ukupne snage), kako bi se namirnice odmrzavale lagano i ujednačeno. U suprotnom, može se desiti da namirnice počnu da se kuvaju iako su unutra još uvek zaleđene.


Komentari
Učitavam...