Gajenje i konzerviranje začinskog bilja

136

Budući da se začinsko bilje koristi samo zdravo i čisto, najpouzdanije je da pokušate sami da ga uzgajate – bilo u svojoj bašti bilo, ako vam uslovi to ne dozvoljavaju, a radi se o niskom začinskom bilju poput ruzmarina, peršuna ili majčine dušice – u saksijama na kuhinjskom prozoru.

Većina aromatičnog bilja sadržaće veći procenat eteričnog ulja, a to znači i snažniju aromu ukoliko se malo prehranjuje. Svaka vrsta bilja ima specifičnosti, pa samim tim i pravila u vezi sa gajenjem.

Tako se žafija sadi u martu, i to u saksije, a od maja se presađuje na otvoreno. Pošto se žalfija razvija u nizak drvenast grm, poželjno je da između biljaka ostavite razmak od oko 30 cm.
Peršun je dvogodišnja biljka. Pošto mu treba dugo da proklija, može se sejati najpre u saksijama, a inače se seje u martu na otvorenom. Otporan je na mraz, pa ako ga tokom zime prekrijete suvim šibljem, u rano proleće možete brati sveže listove. Peršun svake godine morate saditi na drugom mestu.
Mirođija se sadi od aprila do juna na dobro nađubrenom zemljištu koje je izrazito osunčano. Ukoliko je samo jednom cvetala i oplodila se, žalfija će se ubuduće sama širiti.
Bosiljak je jednogodišnja biljka. Bosiljak treba gajiti na osunčanom mestu i na zemlji bogatoj hranljivim materijama, a zahteva i dosta vode.
Ruzmarin možete gajiti u vrtu ili u saksiji na terasi ili kuhinjskom prozoru. Žbun ruzmarina je veoma dekorativan. Ruzmarin traži siromašno, ali propusno tlo. Voli toplotu, pa se zimi obavezno unosi u kuću i čuva na hladnom, ali svetlom mestu i umereno zaliva.

Ukoliko ste sami odgajili svoje začinsko bilje, da biste ga imali i preko zime, morate pristupiti konzerviranju. Najpouzdaniji način konzerviranja ovog bilja jeste sušenje. Da biste ga osušili, možete povezati strukove bilja konopcem ili ih kačiti okrenute naopačke i držati na nekom suvom, senovitom, ali promajnom mestu. Možete ga poređati i jedno do drugog, na čistu podlogu (papir ili čaršav), a zatim ga staviti na toplo mesto (ne direktno izloženo suncu) i zaštićeno od vetra.Treći način sušenja jeste da strukove bilja poređane u plehu sušite u poluotvorenoj rerni zagrejanoj najviše na 40 stepeni.

Začinsko bilje može se nekoliko dana čuvati sveže u frižideru, ako ga dobro operete, ocedite i stavite u plastičnu kutiju, dok zamrznuto može da traje i duže od šest meseci.


Komentari
Učitavam...