Domaće kobasice

115

Pre nego što se pozabavimo pravljenjem domaćih kobasica od svežeg svinjskog mesa, daćemo vam nekoliko napomena:

Količina začina zavisi isključivo od vašeg ukusa.
Tanko crevo svinje je dugačko oko 16 metara, a debelo oko 9 metara. Creva treba iseći na komade koji odgovaraju pripremljenoj količini mase kojom ćete ih puniti (naravno, nakon što su creva detaljno očišćena).
Pre sušenja u dimu, kobasice treba dobro ocediti od vode. Posle dimljenja, držati ih u prostoru koji ima dovoljno svežeg vazduha.

Domaće kobasice

Za domaće kobasice se uzima meso od vrata i trbuha svinje. Ako se koristi cela uhranjena svinja, za kobasice se uzimaju i delovi mesa sa glave, kao i oni koji se skidaju sa slanine. Meso sitno iseći, posoliti, pobiberiti, dodati papriku i beli luk. Masu dobro izmesiti. Specijalnim levkom ispuniti očišćeno tanko crevo mesom. Gotove kobasice nanizati tako da iz njih iscuri sva voda. Sušiti u sušnici 8 dana.

Domaće sušene kobasice

Za ove kobasice se uzima meso od kolenica i dodaje 1/3 govedine. Meso samleti i na svaki kilogram dodati 200 grama slanine, soli i 6 kašika vode u kojoj je prethodno bio natopljen beli luk. Meso dobro izmešati i ostaviti 24 sata. Sutradan dosoliti i staviti po ukusu biber, majoran… Levkom ispuniti creva, a kobasice ostaviti u sušnici samo jedan dan. Ove kobasice treba brzo trošiti.

Sveže kobasice

Svinjsko meso iseći na tanku parčad. Na 2 kg mesa staviti 500 grama sitno nasečene slanine. Mesu dodati so, biber i vodu u kojoj je bio natopljen beli luk. Sve još jednom promešati i u pomenutu količinu dodati još 2,5 dl čiste vode. Dobro izmesiti i ovom masom ispuniti creva. Kobasice držati na hladnom mestu i brzo trošiti.

Sremske kobasice

Za ove kobasice se uzima meso od trbuha i buta i dodaje 1/3 govedine. Meso sitno iseckati, veliku glavicu belog luka tučkom isitniti i potopiti u 5 dl vode. Ostaviti da odstoji, ocediti vodu i sipati je u meso. Dodati so, biber, majoran i sl, a ako želite ljute kobasice, sa mesom treba samleti i pomešati 1-2 ljute paprike. Meso rukama dobro izmesiti, pa dobijenom masom napuniti tanka creva. Ove kobasice treba da stoje na dimu dve nedelje.


Komentari
Učitavam...