Brze lepinje

184

Sastojci
1 šolja mlakog mleka
1 šolja mlake vode
1 šolja jogurta
1/2 šolje ulja
1 jaje
1/2 kocke kvasca ili 1 kesica suvog
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
brašno prema potrebi
neki topljivi sir-kačkavalj, „zdenka“, krem sir, tost kačkavalj…
Način pripreme
Veličina šolje je proizvoljna, tj. prema potrebi, uzećete veću ili manju šolju. U mleku i vodi rastopiti kvasac sa šećerom i 1 šoljom brašna, pa ostaviti da deluje 20 minuta. Možete proces i ubrzati ako stavite testo u mikrotalasnu 4-5 minuta i odmah potom razmesiti.

Dodati ostale sastojke, sem kačkavalja, i dodavati brašno, da se dobije testo, mekano, a da se ne lepi za ruke. Od gotovog testa kidati loptice veličine manjeg jajeta i ostaviti da odstoje 10 minuta.

Zatim ih razvijati oklagijom kao palačinku, staviti listić kačkavalja ili „zdenke“ (zdenka se najbolje pokazala), uviti kao sarmicu i ponovo razviti tanko kao palačinku. Ređati u pleh i peći na 220-230 stepeni svega nekoliko minuta, dok ne porumene. Ko ne voli brašnavu koricu, može tek izvađenu lepinju iz rerne premazati puterom. Lepinje se mogu pre pečenja zaviti u samolepljivu foliju i zamrznuti, a peći prema potrebi.

Vreme za pripremu: 40 minuta


Komentari
Učitavam...