Berlinski sindrom (video)

151

Žanr: drama, horor, misterija
Trajanje: 116 min
Zemlja porekla: Australija

Glavne uloge:
Tereza Palmer (Teresa Palmer), Maks Rimelt (Max Riemelt), Matthias Habich
Scenario:
Shaun Grant, Cate Shortland, Melanie Joosten (roman)
Režija:
Kejt Šortland (Cate Shortland)
SINOPSIS

Radnja prati mladu australijsku fotoreporterku Kler koja na ulicama Berlina upoznaje Endija, šarmantnog lokalca sa kojim se upušta u vezu na jednu noć. Kada se probudi nakon strastvene noći, Kler shvata da je Endi zaključao u stanu i nema nameru da je oslobodi.

O FILMU

Psihološki triler „Berlinski sindrom“, rediteljke Kejt Šortland, baziran je na istoimenom romanu autorke Melani Džusten, iz 2011. godine, koji povezuje stokholmski sindrom kao psihološki pojam, sa glavnim gradom Nemačke – Berlinom. Ovaj intenzivan i klaustrofobičan film pruža potpuno drugačiji uvid u temu koja je obrađena mnogo puta, i to radi na sjajan način. Za razliku od mnogih filmova iste tematike, „Berlinski sindrom“ stavlja psihološki profil žrtve u centar pažnje. Ostvarenje počinje kao uobičajen romantični film, ali se ubrzo pretvara u kompleksnu psihološku priču. Takođe, svaki aspekt filma – režija, gluma, kamera, montaža, muzika i scenografija, čine ga jednim od najzanimljivijih ostvarenja ove godine.

Glavni glumci, Tereza Palmer i Maks Rimelt, briljiraju u svojim ulogama, a rediteljka eksplicitno i detaljno prikazuje degradiranje Klerine ličnosti i njene neobične psihološke promene u zatočeništvu. Odnos između ova dva lika je perverzno intiman i abnormalno prirodan. „Uživala sam u tumačenju lika Kler i istraživanju njenih nesavršenosti, njene tamne strane, i na kraju njenom otkrivanju same sebe. Nikada ranije nisam igrala tako povučenu i zatvorenu osobu, tako da je to za mene bio veliki izazov,“ objašnjava Tereza Palmer.

„Na Berlinski sindrom možemo da gledamo kao na uvrnutu ljubavnu priču u kojoj se mešaju fantazija, strast i avantura, i koja se na kraju pretvara u horor. Otkrivamo psihološke dubine glavnog lika Endija, koje uvode publiku u tragičan nastavak veze između njega i Kler,“ otkriva nemački glumac Maks Rimelt.

Oficijelni sajt: Berlin Syndrome (2017)

Premijera: 15. februar 2018. godine


Komentari
Učitavam...